Een goed gehaktbrood is comfortfood pur sang. Warm uit de oven of koud op een boterham – het is altijd een schot in de roos. Dit klassieke gehaktbrood met een subtiele Italiaanse knipoog is heerlijk sappig, rijk van smaak en verrassend eenvoudig om te maken. Dankzij ingrediënten zoals mortadella, Parmezaanse kaas en een scheutje witte wijn krijgt het nét dat beetje extra. Perfect voor een gezellige zondag of als smaakvol alternatief voor doordeweeks.

Wat heb je nodig?
Voor een royaal gehaktbrood voor zo’n 4 personen heb je het volgende in huis nodig:
500 g rundergehakt
60 g geraspte Parmezaanse kaas
2 eieren
1 snee witbrood, geweekt in melk en goed uitgeknepen
1 glas droge witte wijn
4 plakken mortadella (of eventueel ham)
Verse peterselie, fijngehakt (ongeveer 1 handje)
Zout naar smaak
Peper naar smaak
Melk, om het brood in te weken
Paneermeel, om te vormen en bestuiven
Extra vierge olijfolie, om in te bakken
Optioneel: groentebouillon om het brood in te garen

Zo maak je het
Begin met het mengsel:
Doe het rundergehakt in een ruime mengkom. Voeg de geraspte Parmezaanse kaas toe, breek de eieren erboven en meng dit alvast kort. Knijp het in melk geweekte brood goed uit en voeg het ook toe aan het mengsel.Breng op smaak:
Hak de peterselie fijn en roer deze samen met een snuf zout, peper en een flinke scheut witte wijn door het gehakt. Meng alles goed door elkaar tot een samenhangend, smeuïg mengsel. Als het te nat is, kun je wat extra paneermeel toevoegen.Vormen en vullen:
Strooi wat paneermeel op een groot vel bakpapier of op een schoon werkblad. Leg het gehakt erop en vorm er met je handen een rechthoek van ongeveer 2-3 cm dik. Beleg het midden met de plakken mortadella.Oprollen en afsluiten:
Rol het gehakt, met behulp van het bakpapier, voorzichtig op tot een stevige rol. Druk de uiteinden goed dicht zodat de vulling er niet uitloopt tijdens het bakken. Bestrooi de buitenkant eventueel met wat extra paneermeel voor een krokant korstje.Bakken:
Verhit een scheut olijfolie in een ovenvaste pan of braadslee. Leg het gehaktbrood erin en bak het eerst rondom kort aan voor een mooie kleur. Voeg eventueel een klein beetje groentebouillon toe voor extra sappigheid. Zet de pan daarna in een voorverwarmde oven op 180°C en bak het brood in 35–45 minuten gaar. Laat het even rusten voor je het aansnijdt.

Serveeridee
Snijd het gehaktbrood in mooie plakken en serveer met aardappelpuree, gegrilde groenten of een frisse salade. Ook koud – bijvoorbeeld op brood – is het heerlijk!
Dit gehaktbrood is een klassieker die nooit teleurstelt: eenvoudig, smaakvol en altijd geliefd. Dankzij de Italiaanse ingrediënten krijgt het nét dat beetje extra flair. Veel kookplezier










