Zin in een verwarmende, voedzame en makkelijke maaltijd die zó lekker is dat je hem het hele jaar door wilt maken? Dan is deze romige gnocchi-soep een echte aanrader. De basis is plantaardig – dus zonder dierlijke producten – maar dankzij de romige kokosmelk, zachte gnocchi en rijke groenten smaakt hij allesbehalve “light”. Bovendien is dit recept makkelijk aan te passen voor wie liever niet vegan eet: vervang simpelweg een paar ingrediënten en je hebt een net zo heerlijke variant!

Wat deze soep zo fijn maakt, is dat hij boordevol smaak zit zonder ingewikkelde bereidingen. Het is troostrijk comfortfood in een kom, ideaal voor doordeweeks maar ook perfect om gasten te verrassen.
Ingrediënten voor 4 personen
1 eetlepel olijfolie
1 middelgrote ui, fijngesneden
2 stengels bleekselderij, in kleine blokjes
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 eetlepel verse rozemarijn, fijngehakt
½ eetlepel verse tijm, fijngehakt
½ theelepel chilivlokken (optioneel)
2 eetlepels bloem
1 blik kikkererwten (400 g), afgespoeld en uitgelekt
1 liter groentebouillon
500 g gnocchi (let op: voor vegan kies je plantaardige gnocchi)
200 ml kokosmelk (volle variant, voor de romigheid)
100 g cavolo nero of boerenkool, in reepjes zonder dikke stelen
Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

Niet-vegan alternatief?
→ Gebruik kippenbouillon in plaats van groentebouillon
→ Vervang de kokosmelk door kookroom of slagroom
→ Voeg wat geraspte Parmezaanse kaas toe vlak voor het serveren
Zo maak je het:
Verhit de olijfolie in een ruime soeppan op middelhoog vuur. Voeg de ui en selderij toe en bak 7-8 minuten tot ze zacht zijn.
Voeg knoflook, rozemarijn, tijm en (eventueel) chilivlokken toe en bak nog een minuutje mee tot de geuren vrijkomen.
Strooi de bloem erover, roer goed door en laat 30 seconden garen.
Voeg de kikkererwten en bouillon toe, breng aan de kook.
Doe de gnocchi erbij en laat het geheel zachtjes koken volgens de tijd op de verpakking (meestal zo’n 5-10 minuten).
Roer daarna de kokosmelk erdoor en laat het nog 2 minuten doorwarmen.
Voeg tot slot de cavolo nero of boerenkool toe en kook 2 à 3 minuten mee tot het mooi geslonken is.
Proef en breng op smaak met zout en peper.

Serveer tip
Lekker met een stuk warm, knapperig brood of een lepeltje plantaardige pesto on top. Voor de niet-vegan variant: strooi er een beetje Parmezaanse kaas over vlak voor het serveren.
Deze soep is niet alleen voedzaam en vullend, maar ook perfect aan te passen aan jouw manier van eten. Vegan of niet, één ding is zeker: dit gerecht zal regelmatig op tafel komen!










