Op zoek naar een gerecht dat tegelijk huiselijk en verfijnd aanvoelt? Dan is kipragout met champignons precies wat je nodig hebt. Deze romige klassieker – geïnspireerd op de Franse keuken – is hét antwoord op een druilerige dag, een familiediner of gewoon een moment waarop je zin hebt in échte comfortfood. Met zachte stukjes kip, goudgebakken champignons en een fluweelzachte saus is het een gerecht dat je keer op keer wilt maken.
Wat heb je nodig? (voor 4 personen)
600 g kipfilet (in grove stukken)
300 g verse champignons (of gemengde paddenstoelen)
2 wortels
1 ui
2 teentjes knoflook
60 g boter
40 g bloem
75 cl kippenbouillon (vers of van een blokje)
20 cl crème fraîche
1 eidooier
1 laurierblad
1 takje tijm
Scheutje citroensap
Zout en peper
Eventueel verse peterselie
Zo maak je deze heerlijke kipragout
Stap 1: Snijden en voorbereiden
Snijd de kip in gelijke stukken. Schil de wortels en snijd in plakjes. Snipper de ui en snijd de champignons in stukken. Hak de knoflook fijn en zet alles klaar.
Stap 2: De kip zachtjes stoven
Smelt 30 g boter in een ruime pan of ovenschaal. Bak de kipstukken kort aan tot ze lichtbruin zijn, haal ze dan uit de pan. Doe nu de ui en wortels in dezelfde pan en fruit 5 minuten. Voeg de kip weer toe, samen met de knoflook, bouillon, laurier en tijm. Dek af en laat het geheel 30 tot 35 minuten zachtjes pruttelen.
Stap 3: Champignons bakken
Bak in een aparte pan de champignons goudbruin in 15 g boter. Zet apart tot later.
Stap 4: De romige saus maken
Smelt opnieuw 15 g boter in een steelpan en roer de bloem erdoor tot je een gladde roux hebt. Giet geleidelijk zo’n 400 ml van de kippenbouillon erbij (optioneel gezeefd) en blijf roeren tot je een mooie, gebonden saus hebt. Haal de pan van het vuur en voeg de crème fraîche, de eidooier en een scheutje citroensap toe. Roer goed door tot een romige saus ontstaat.
Stap 5: Samenvoegen en op smaak brengen
Haal de kip en groenten uit de pan (verwijder laurier en tijm) en voeg ze samen met de champignons toe aan de saus. Verwarm het geheel zachtjes zonder te koken. Breng op smaak met zout, peper en eventueel wat verse peterselie.
Serveeradvies
Deze kipragout is heerlijk met witte rijst of romige aardappelpuree. Ook lekker: verse pasta of een stuk knapperig stokbrood om die heerlijke saus op te dippen. Serveer er een glaasje droge witte wijn bij en je hebt een maaltijd om van te dromen.
Tot slot
Kipragout met champignons is een gerecht dat warmte uitstraalt – letterlijk en figuurlijk. Het is eenvoudig te maken, maar smaakt alsof je er uren aan hebt gewerkt. Ideaal voor wie wil genieten van klassieke smaken met een zachte, romige twist. Een gerecht dat je gerust van tevoren kunt maken en bij iedereen in de smaak valt. Kortom: een blijvertje voor je receptenboek!