Deze romige kaas-preisoep met gehakt is niet alleen snel te maken, maar ook ontzettend smaakvol. Met slechts een paar ingrediënten tover je in minder dan 40 minuten een stevige maaltijd op tafel, ideaal voor koude dagen. Voor vier personen heb je het volgende nodig: twee kleine baguettes, drie eetlepels olie, 500 gram gemengd gehakt, drie stengels prei, 700 milliliter water, drie groentebouillonblokjes, 250 gram smeltkaas, ongeveer 150 gram crème fraîche en naar smaak zout, peper, nootmuskaat, knoflook- en uienpoeder.

Voorbereiding
Begin met de oven voor te verwarmen op 175 graden Celsius, boven- en onderwarmte. De baguettes kunnen vervolgens ongeveer tien minuten in de oven om krokant te worden terwijl je de soep bereidt. Zo heb je meteen een heerlijke warme broodbegeleiding klaar.
Bereiding van de soep
Verhit de olie in een grote soeppan en bak het gehakt rondom bruin. Zorg dat het gehakt goed rul wordt en voeg zout en peper naar smaak toe. Terwijl het gehakt bakt, maak je de prei schoon en snijd je deze in dunne ringen. Voeg de prei bij het gehakt en bak alles nog eens vijf minuten mee, zodat de smaken goed mengen.

Giet daarna het water in de pan en verkruimel de groentebouillonblokjes erin. Laat dit geheel ongeveer tien minuten zachtjes pruttelen op een laag vuur, zodat de prei gaar wordt en de bouillon de smaken van het gehakt en de prei goed kan opnemen.
Romig maken
Roer vervolgens de smeltkaas door de soep tot deze volledig is gesmolten. Voeg daarna de crème fraîche toe en laat de soep nog kort doorkoken. Op dit punt kun je de soep op smaak brengen met zout, peper, een snufje nootmuskaat en naar wens knoflook- en uienpoeder. Proef goed en pas de kruiden aan naar eigen smaak. Het resultaat is een rijke, romige soep met een volle kaassmaak en een hartige toets van het gehakt en de prei.

Serveren
Snijd de baguettes in plakjes en serveer ze erbij. De krokante stukjes brood vormen een perfecte combinatie met de smeuïge soep en zorgen voor een vullende maaltijd. Deze soep is ideaal als lunch of als licht diner, maar kan ook goed vooraf worden geserveerd bij een avondmaaltijd.
Het mooie van dit recept is dat het flexibel is: je kunt variëren met het soort kaas of het gehakt vervangen door kip of kalkoen. Ook de prei kan eventueel worden aangevuld met wortel of selderij voor extra smaak en kleur. Voor een pittige variant kun je een snufje chili of paprika toevoegen.
Met slechts 35 minuten totaal, inclusief baktijd voor het brood, zet je een complete, warme maaltijd op tafel die zowel voedzaam als troostrijk is. Perfect voor drukke weekdagen of een gezellige avond thuis.










