Soms heb je gewoon behoefte aan een bord vol comfort. Deze romige gehaktballetjes met champignonsaus zijn precies dat: hartig, smeuïg en rijk van smaak. Het is een eenvoudig gerecht, maar met liefde bereid en vol karakter. Perfect voor een doordeweekse avond of een relaxte zondag met het gezin.

Ingrediënten voor 4 personen

Voor de gehaktballetjes:

  • 500 g rundergehakt of half-om-half gehakt

  • 1 ei

  • 1 kleine ui, fijngehakt

  • 2 teentjes knoflook, geperst

  • 50 g paneermeel

  • 1 eetlepel Dijonmosterd

  • 1 theelepel zout

  • ½ theelepel versgemalen zwarte peper

Voor de champignonsaus:

  • 200 g kastanjechampignons, in plakjes

  • 2 eetlepels olijfolie

  • 1 eetlepel bloem

  • 250 ml runderbouillon

  • 100 ml kookroom

  • 1 eetlepel verse peterselie, fijngehakt

  • Zout en peper naar smaak

Bereiding

1. Gehaktballetjes maken (15 minuten)

Meng het gehakt in een ruime kom met het ei, de fijngesneden ui en knoflook, paneermeel, mosterd, zout en peper. Kneed alles kort maar goed door tot een samenhangend mengsel. Vorm met vochtige handen ongeveer 12 tot 16 kleine gehaktballetjes. Niet te strak rollen – dan blijven ze lekker mals.

2. Gehaktballetjes bakken (10-12 minuten)

Verwarm een grote koekenpan met een scheutje olie op middelhoog vuur. Bak de gehaktballetjes in porties rondom bruin. Draai ze regelmatig zodat ze egaal garen. Zijn ze mooi goudbruin en gaar vanbinnen? Haal ze dan uit de pan en leg ze even apart.

3. Romige champignonsaus maken (15 minuten)

Gebruik dezelfde pan voor extra smaak. Voeg wat olijfolie toe en bak de champignons op hoog vuur tot ze goudbruin en gekarameliseerd zijn. Strooi de bloem erover en roer kort door. Giet dan beetje bij beetje de bouillon erbij en blijf roeren tot je een gladde saus krijgt. Voeg de kookroom toe en laat 3-4 minuten zachtjes pruttelen tot de saus indikt.

Breng op smaak met peper en zout. Leg de gehaktballetjes terug in de pan en laat ze nog een paar minuten meewarmen in de saus, zodat alle smaken goed samenkomen.

4. Serveren

Bestrooi het geheel met fijngehakte peterselie en serveer met aardappelpuree, rijst of vers stokbrood. Ook lekker met wat groene groenten erbij, zoals sperziebonen of broccoli.

Tips voor extra smaak:

  • Gebruik een scheutje witte wijn in de saus voor extra diepte.

  • Vervang kastanjechampignons eventueel door portobello of oesterzwammen.

  • Voor een pittigere twist: voeg een snufje paprikapoeder of chilivlokken toe aan het gehakt.

Met deze romige gehaktballetjes op tafel zit je altijd goed. Een eenvoudig, warm gerecht dat nooit teleurstelt – ideaal voor wie houdt van klassiek comfort met een moderne draai.