Er zijn van die geuren die direct een gevoel van thuiskomen oproepen. Versgebakken pruimentaart met knapperige kruimels is er daar zeker één van. Deze taart doet denken aan de nazomer, wanneer de pruimen rijp en sappig zijn en je zin krijgt in iets warms en troostends bij de koffie of thee.

Deze taart combineert een zachte, luchtige bodem van gistdeeg met friszoete pruimen en knapperige kruimels erbovenop. Het is een eenvoudig recept dat je makkelijk kunt maken en aanpassen. Of je hem nu serveert met slagroom, vanille-ijs of gewoon uit de hand eet — deze pruimentaart stelt nooit teleur.
Ingrediënten
Voor de kruimels:
240 g bloem
120 g suiker
180 g zachte boter of margarine
Voor het deeg:
500 g bloem
250 ml melk
75 g suiker + 1 el extra
1 snufje zout
1 blokje verse gist (42 g)
75 g margarine
1 ei
Voor de topping:
ca. 2 kg rijpe pruimen (gewassen, gehalveerd en ontpit)

Bereiding
Maak de kruimels
Meng bloem, suiker en boter in een kom. Kneed kort tot kruimelige stukjes en zet koel weg.Bereid het gistdeeg
Meng de bloem en het zout in een kom. Los de gist op in 1 el suiker. Voeg de suiker, opgeloste gist, en het ei toe.
Smelt de margarine, voeg de melk toe, en meng dit door het bloem-mengsel. Kneed alles tot een soepel deeg. Dek af en laat 45 minuten rijzen op een warme plek.Bereid de pruimen voor
Was, halveer en ontpit de pruimen. Zet apart.Samenstellen
Vet een grote bakplaat (of diepe ovenschaal) in. Rol het deeg uit en leg op de plaat. Beleg met de pruimen, bolle kant naar beneden. Strooi de kruimels erover.Laat nogmaals rijzen
Laat de taart nog 30 minuten op een warme plek rusten.Bakken
Verwarm de oven voor op 200 °C (boven-/onderwarmte). Bak de taart in ca. 30 minuten goudbruin. Laat afkoelen of serveer lauwwarm.

Variatietips
Kaneel & amandel: Meng 1 tl kaneel en 50 g amandelschaafsel door de kruimels voor extra smaak en crunch.
Abrikoos of appel: Geen pruimen bij de hand? Gebruik abrikozen of dunne appelpartjes als alternatief.
Vegan variant: Gebruik plantaardige margarine en een ei-vervanger zoals appelmoes of lijnzaad.
Roomlaagje: Bestrijk het deeg eerst met een dun laagje vanillekwark voor een romige twist.
Notenbodem: Voeg 50 g gemalen hazelnoten toe aan het deeg voor een nootachtige smaak.
Of je hem nu maakt voor een feestje, een zondagmiddag of gewoon omdat je zin hebt in iets lekkers: deze pruimentaart is altijd een succes. Geniet ervan! 🧡










