Huis Ideetjes
  • Home
  • Trending
  • Tips
  • Schoonmaak
  • Recepten
  • Meer
    • Contact
    • Privacy Policy
    • Cookieverklaring
No Result
View All Result
Huis Ideetjes
No Result
View All Result
Home Recepten

Pruimencake met krokante kruimels in 10 minuten klaar om de oven in te gaan

Er zijn van die recepten die je jaar na jaar opnieuw wilt maken, gewoon omdat ze nooit vervelen. Deze pruimencake is daar een perfect voorbeeld van. Hij combineert de friszoete smaak van rijpe pruimen met een luchtige bodem en een krokante kruimellaag die smelt op je tong. Het fijne is dat deze cake helemaal niet moeilijk is om te bereiden. Met een paar basisingrediënten en wat tijd in de oven tover je een geurige lekkernij op tafel waar iedereen van zal smullen.

Of je hem nu serveert bij de koffie, als nagerecht met een toef slagroom of gewoon als tussendoortje: deze pruimencake scoort altijd. En nog een extra tip: dit recept werkt ook uitstekend met appels of perziken als je een keer wilt variëren.

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 220 g boter of margarine

  • 100 g suiker

  • 2 eieren

  • 1 zakje vanillesuiker

  • 300 g bloem

  • 1 zakje bakpoeder

Voor de topping:

  • 1,5 kg pruimen

  • 320 g bloem

  • 250 g boter

  • 200 g suiker

  • 1 zakje vanillesuiker

  • Snufje kaneel of wat geraspte citroenschil

Bereidingswijze

  1. Deeg voorbereiden
    Begin met het beslag voor de bodem. Klop de boter, de 100 gram suiker, de eieren en de vanillesuiker met een mixer tot een luchtig mengsel. Zeef daarna de bloem samen met het bakpoeder en roer dit beetje bij beetje door het beslag. Zo krijg je een mooi samenhangend deeg.

  2. Deeg uitrollen
    Leg een vel bakpapier op een bakplaat en verdeel het deeg gelijkmatig. Strijk het met een spatel of lepel glad zodat je overal een even dikke laag hebt. Dit vormt straks de stevige basis van je cake.

  3. Pruimen voorbereiden
    Was de pruimen zorgvuldig, halveer ze en verwijder de pitten. Leg de helften dicht tegen elkaar aan op het deeg, met de snijkant naar boven. Zo blijft het vocht van de pruimen in de cake en krijg je een heerlijke sappige laag.

  4. Kruimellaag maken
    Voor de topping meng je de bloem, boter, suiker, vanillesuiker en een snufje kaneel (of citroenschil) met je handen tot kruimels. Het geheim van lekkere streusel is dat je de boter koud gebruikt en niet te lang kneedt – zo blijven de kruimels luchtig en knapperig.

  5. Afwerken en bakken
    Verdeel de kruimels royaal over de pruimen. Zet de bakplaat in een voorverwarmde oven op 180°C (hete lucht). Bak de cake in ongeveer 40 à 45 minuten goudbruin. Je huis zal zich vullen met een onweerstaanbare geur!

Serveer- en bewaartips

Laat de cake even afkoelen voor je hem aansnijdt. Lauw smaakt hij misschien nog wel het lekkerst, zeker met een bolletje vanille-ijs of wat slagroom erbij. Bewaar de cake luchtdicht verpakt; hij blijft twee tot drie dagen goed, al is de kans groot dat hij veel sneller op is.

Extra tip: Probeer dit recept ook eens met appels, perziken of kersen voor een verrassende variatie.

Lees meer ➜ Lees meer ➜
Langzaam gegaarde ossenstaartjes met wortel, ui en tijm perfect voor koude dagen
Recepten

Langzaam gegaarde ossenstaartjes met wortel, ui en tijm perfect voor koude dagen

november 3, 2025
Zelfgemaakte Baileys: romig, warm en perfect voor de feestdagen
Recepten

Zelfgemaakte Baileys: romig, warm en perfect voor de feestdagen

november 3, 2025
Deze luchtige appeltaart met crème soufflé staat binnen een uur op tafel
Recepten

Deze luchtige appeltaart met crème soufflé staat binnen een uur op tafel

november 3, 2025
Ontdek het geheim achter de perfecte Pastéis de Nata  krokant, romig en binnen 20 minuten op tafel
Recepten

Ontdek het geheim achter de perfecte Pastéis de Nata krokant, romig en binnen 20 minuten op tafel

oktober 31, 2025
Kip in citroen knoflooksaus met pasta binnen 30 minuten op tafel
Recepten

Kip in citroen knoflooksaus met pasta binnen 30 minuten op tafel

oktober 31, 2025
Supersnelle broccoli aardappelsoep binnen 20 minuten op tafel
Recepten

Supersnelle broccoli aardappelsoep binnen 20 minuten op tafel

oktober 31, 2025
Deze klassieke Zweedse Rolcake is zó eenvoudig dat iedereen hem kan maken
Recepten

Deze klassieke Zweedse Rolcake is zó eenvoudig dat iedereen hem kan maken

oktober 30, 2025
Binnen 20 minuten op tafel: luchtige appelpannenkoekjes voor elke ochtend
Recepten

Binnen 20 minuten op tafel: luchtige appelpannenkoekjes voor elke ochtend

oktober 28, 2025
Je gelooft nooit hoe makkelijk dit romige dessert is… én het ziet er fantastisch uit!
Recepten

Je gelooft nooit hoe makkelijk dit romige dessert is… én het ziet er fantastisch uit!

oktober 28, 2025
Kabeljauwfilet op een bedje van prei en champignons in romige botersaus
Recepten

Kabeljauwfilet op een bedje van prei en champignons in romige botersaus

oktober 27, 2025

MEEST GELEZEN

  • Het nieuwe pensioenstelsel betaalt zich uit, ontdek hoeveel extra jij straks ontvangt!

    Het nieuwe pensioenstelsel betaalt zich uit, ontdek hoeveel extra jij straks ontvangt!

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Klanten slaan alarm: wat er nu bij de zelfscan kassa gebeurt, gaat echt te ver

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Het nieuwe coronavariant ‘Stratus’ heeft één duidelijk symptoom dat gemakkelijk te herkennen is

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Dringende waarschuwing Zeeman: Breng dit product zo snel mogelijk terug

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Gooi jij je oude kleren ook in de textielbak? Dit is waarom je dat beter niet kunt doen

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Contact
  • Cookieverklaring
  • Home
  • Meer ideetjes voor jou (TIP) 🔥
  • Privacy Policy

© 2025 Huis Ideetjes - Tips & DIY's

No Result
View All Result
  • Home
  • Trending
  • Tips
  • Schoonmaak
  • Recepten
  • Meer
    • Contact
    • Privacy Policy
    • Cookieverklaring

© 2025 Huis Ideetjes - Tips & DIY's