Er zijn van die recepten die je jaar na jaar opnieuw wilt maken, gewoon omdat ze nooit vervelen. Deze pruimencake is daar een perfect voorbeeld van. Hij combineert de friszoete smaak van rijpe pruimen met een luchtige bodem en een krokante kruimellaag die smelt op je tong. Het fijne is dat deze cake helemaal niet moeilijk is om te bereiden. Met een paar basisingrediënten en wat tijd in de oven tover je een geurige lekkernij op tafel waar iedereen van zal smullen.

Of je hem nu serveert bij de koffie, als nagerecht met een toef slagroom of gewoon als tussendoortje: deze pruimencake scoort altijd. En nog een extra tip: dit recept werkt ook uitstekend met appels of perziken als je een keer wilt variëren.
Ingrediënten
Voor het deeg:
220 g boter of margarine
100 g suiker
2 eieren
1 zakje vanillesuiker
300 g bloem
1 zakje bakpoeder
Voor de topping:
1,5 kg pruimen
320 g bloem
250 g boter
200 g suiker
1 zakje vanillesuiker
Snufje kaneel of wat geraspte citroenschil

Bereidingswijze
Deeg voorbereiden
Begin met het beslag voor de bodem. Klop de boter, de 100 gram suiker, de eieren en de vanillesuiker met een mixer tot een luchtig mengsel. Zeef daarna de bloem samen met het bakpoeder en roer dit beetje bij beetje door het beslag. Zo krijg je een mooi samenhangend deeg.Deeg uitrollen
Leg een vel bakpapier op een bakplaat en verdeel het deeg gelijkmatig. Strijk het met een spatel of lepel glad zodat je overal een even dikke laag hebt. Dit vormt straks de stevige basis van je cake.Pruimen voorbereiden
Was de pruimen zorgvuldig, halveer ze en verwijder de pitten. Leg de helften dicht tegen elkaar aan op het deeg, met de snijkant naar boven. Zo blijft het vocht van de pruimen in de cake en krijg je een heerlijke sappige laag.Kruimellaag maken
Voor de topping meng je de bloem, boter, suiker, vanillesuiker en een snufje kaneel (of citroenschil) met je handen tot kruimels. Het geheim van lekkere streusel is dat je de boter koud gebruikt en niet te lang kneedt – zo blijven de kruimels luchtig en knapperig.Afwerken en bakken
Verdeel de kruimels royaal over de pruimen. Zet de bakplaat in een voorverwarmde oven op 180°C (hete lucht). Bak de cake in ongeveer 40 à 45 minuten goudbruin. Je huis zal zich vullen met een onweerstaanbare geur!

Serveer- en bewaartips
Laat de cake even afkoelen voor je hem aansnijdt. Lauw smaakt hij misschien nog wel het lekkerst, zeker met een bolletje vanille-ijs of wat slagroom erbij. Bewaar de cake luchtdicht verpakt; hij blijft twee tot drie dagen goed, al is de kans groot dat hij veel sneller op is.
Extra tip: Probeer dit recept ook eens met appels, perziken of kersen voor een verrassende variatie.










