Of je nu gasten ontvangt voor een feestje, een lichte lunch zoekt of gewoon iets bijzonders bij de borrel wilt serveren: deze komkommerhapjes met zalm en roomkaas zijn altijd een succes. Ze zijn niet alleen fris en smaakvol, maar ook verrassend eenvoudig te maken. In slechts enkele stappen tover je met een paar ingrediënten een verfijnde amuse op tafel die er net zo goed uitziet als hij smaakt.

Het geheim van dit recept zit in de combinatie van zachte romigheid, frisse kruiden en het ziltige karakter van gerookte zalm. Voeg daar de knapperige bite van komkommer aan toe, en je hebt een perfecte balans van smaken en texturen. Ideaal voor warme dagen, feestelijke buffetten of gewoon als een voedzaam tussendoortje.
Ingrediënten voor 8 porties
200 g roomkaas (bij voorkeur dubbelroom)
200 g gerookte zalm
1 eetlepel kwark
1 eetlepel salademayonaise (bijvoorbeeld Miracle Whip)
2 theelepels citroensap
1 takje verse tijm (liefst citroentijm)
1 eetlepel verse peterselie, fijngehakt
1 eetlepel bieslook in ringetjes
Zout en versgemalen peper
1 komkommer

Voor de garnering:
Paprikablokjes (rood), extra bieslook, kleine takjes dille
Zo maak je het stap voor stap
Bereid de basiscrème:
Begin met het glad roeren van de roomkaas in een kom. Snijd vervolgens de gerookte zalm in kleine blokjes en voeg deze toe, samen met de kwark, mayonaise, citroensap, peterselie, bieslook en tijm. Breng op smaak met zout en peper.Mix tot een luchtige massa:
Gebruik een handmixer om het geheel ongeveer één minuut romig te kloppen. Dit zorgt voor een gladde structuur en een goede verdeling van smaken.Bereid de komkommers:
Was de komkommer grondig en snijd in dikkere plakken van ongeveer een centimeter. Dit worden de basis van je hapjes.Opbouwen en decoreren:
Leg op elke komkommerschijf een theelepel van de zalm-roomkaasmix. Garneer naar wens met stukjes rode paprika, een takje dille of extra bieslook.

Tips en variaties
Vooruit werken? De roomkaasmix kun je al een dag van tevoren bereiden. Bewaar in een afgesloten bakje in de koelkast. Snijd en beleg de komkommers echter pas vlak voor het serveren om uitdroging te voorkomen.
Lekker als broodbeleg: Heb je wat over? De zalmcrème smaakt ook heerlijk op een sneetje volkorenbrood of toast.
Voor een feestelijke presentatie: Serveer op een mooie schaal met wat extra citroenpartjes en verse kruiden ertussen.
Met deze elegante maar eenvoudige hapjes laat je zonder moeite zien dat smaak en presentatie prima hand in hand gaan. Of je ze nu serveert op een tuinfeest, borrelplank of brunchbuffet – deze frisse komkommer-zalmhapjes gaan altijd als eerste op!
Eet smakelijk!










