Huis Ideetjes
  • Home
  • Trending
  • Tips
  • Schoonmaak
  • Recepten
  • Meer
    • Contact
    • Privacy Policy
    • Cookieverklaring
No Result
View All Result
Huis Ideetjes
No Result
View All Result
Home Recepten

Ouderwets lekker oma’s recept voor de perfecte omgekeerde ananascake

Zin in een dessert dat nét even anders is en direct een glimlach op je gezicht tovert? Dan is deze ananas-omgekeerde cake echt iets voor jou. Met zijn tropische aroma’s, zachte cake en gekarameliseerde ananastopping is dit een feestelijke traktatie die er indrukwekkend uitziet, maar verrassend eenvoudig te maken is. Of je nu een familiediner afsluit, een verjaardag viert of gewoon iets lekkers voor jezelf wilt maken – deze cake stelt nooit teleur!

Wat heb je nodig?

Voor het beslag:

  • 1 ½ kopje tarwemeel

  • ¾ kopje yoghurt (liefst vol en romig)

  • ½ kopje ongezouten boter (zacht)

  • ¾ kopje suiker

  • 2 eieren

  • 1 eetlepel bruine of donkere rum (optioneel, maar heerlijk!)

  • ¼ theelepel zout

Voor de topping:

  • 1 blik ananasschijfjes in siroop

  • 2 eetlepels boter

  • ½ kopje suiker

Zo maak je ‘m:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed een ronde cakevorm (20–23 cm) met bakpapier of vet goed in.

  2. Maak de karamel-laag: Smelt 2 eetlepels boter in een steelpan. Voeg ½ kopje suiker toe en laat het op laag vuur karamelliseren tot het goudbruin wordt. Giet de karamel in de cakevorm en leg de ananasschijven er mooi bovenop.

  3. Bereid het beslag: Klop de zachte boter samen met ¾ kopje suiker romig met een mixer.

  4. Voeg vervolgens één voor één de eieren toe, terwijl je blijft mixen.

  5. Zet de mixer op lage snelheid en voeg afwisselend bloem en yoghurt toe. Mix tot je een glad beslag hebt.

  6. Roer als laatste een eetlepel rum door het beslag voor een subtiele extra kick.

  7. Giet het beslag voorzichtig over de ananasschijfjes en strijk de bovenkant glad.

  8. Bakken maar! Zet de cake ongeveer 40 minuten in de oven, tot hij mooi goudbruin is en een prikker er schoon uitkomt.

  9. Laat de cake 15 minuten afkoelen in de vorm voordat je hem omdraait. Leg een bord op de vorm, keer om en til voorzichtig de vorm weg.

 Serveer en geniet

Deze cake is lauwwarm op z’n allerlekkerst – de gekarameliseerde ananas is dan nog een beetje plakkerig en de cake heerlijk zacht. Je kunt hem serveren met een bolletje vanille-ijs of een likje slagroom voor een extra verwenmoment.

Tips:

  • Voeg een snufje kaneel of gember toe aan het beslag voor een kruidige twist.

  • Geen rum in huis? Een theelepel vanille-extract werkt ook prima.

  • Gebruik kersen uit blik als extra kleuraccent: leg ze in het midden van de ananasschijven!

Of je nu een ervaren thuisbakker bent of voor het eerst de keuken induikt: deze ananas-omgekeerde cake is het bewijs dat simpel en spectaculair prima samen kunnen gaan. Eet smakelijk! 🧁

Lees meer ➜ Lees meer ➜
Langzaam gegaarde ossenstaartjes met wortel, ui en tijm perfect voor koude dagen
Recepten

Langzaam gegaarde ossenstaartjes met wortel, ui en tijm perfect voor koude dagen

november 3, 2025
Zelfgemaakte Baileys: romig, warm en perfect voor de feestdagen
Recepten

Zelfgemaakte Baileys: romig, warm en perfect voor de feestdagen

november 3, 2025
Deze luchtige appeltaart met crème soufflé staat binnen een uur op tafel
Recepten

Deze luchtige appeltaart met crème soufflé staat binnen een uur op tafel

november 3, 2025
Ontdek het geheim achter de perfecte Pastéis de Nata  krokant, romig en binnen 20 minuten op tafel
Recepten

Ontdek het geheim achter de perfecte Pastéis de Nata krokant, romig en binnen 20 minuten op tafel

oktober 31, 2025
Kip in citroen knoflooksaus met pasta binnen 30 minuten op tafel
Recepten

Kip in citroen knoflooksaus met pasta binnen 30 minuten op tafel

oktober 31, 2025
Supersnelle broccoli aardappelsoep binnen 20 minuten op tafel
Recepten

Supersnelle broccoli aardappelsoep binnen 20 minuten op tafel

oktober 31, 2025
Deze klassieke Zweedse Rolcake is zó eenvoudig dat iedereen hem kan maken
Recepten

Deze klassieke Zweedse Rolcake is zó eenvoudig dat iedereen hem kan maken

oktober 30, 2025
Binnen 20 minuten op tafel: luchtige appelpannenkoekjes voor elke ochtend
Recepten

Binnen 20 minuten op tafel: luchtige appelpannenkoekjes voor elke ochtend

oktober 28, 2025
Je gelooft nooit hoe makkelijk dit romige dessert is… én het ziet er fantastisch uit!
Recepten

Je gelooft nooit hoe makkelijk dit romige dessert is… én het ziet er fantastisch uit!

oktober 28, 2025
Kabeljauwfilet op een bedje van prei en champignons in romige botersaus
Recepten

Kabeljauwfilet op een bedje van prei en champignons in romige botersaus

oktober 27, 2025

MEEST GELEZEN

  • Het nieuwe pensioenstelsel betaalt zich uit, ontdek hoeveel extra jij straks ontvangt!

    Het nieuwe pensioenstelsel betaalt zich uit, ontdek hoeveel extra jij straks ontvangt!

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Klanten slaan alarm: wat er nu bij de zelfscan kassa gebeurt, gaat echt te ver

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Het nieuwe coronavariant ‘Stratus’ heeft één duidelijk symptoom dat gemakkelijk te herkennen is

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Dringende waarschuwing Zeeman: Breng dit product zo snel mogelijk terug

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Gooi jij je oude kleren ook in de textielbak? Dit is waarom je dat beter niet kunt doen

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Contact
  • Cookieverklaring
  • Home
  • Meer ideetjes voor jou (TIP) 🔥
  • Privacy Policy

© 2025 Huis Ideetjes - Tips & DIY's

No Result
View All Result
  • Home
  • Trending
  • Tips
  • Schoonmaak
  • Recepten
  • Meer
    • Contact
    • Privacy Policy
    • Cookieverklaring

© 2025 Huis Ideetjes - Tips & DIY's