Zin in een dessert dat nét even anders is en direct een glimlach op je gezicht tovert? Dan is deze ananas-omgekeerde cake echt iets voor jou. Met zijn tropische aroma’s, zachte cake en gekarameliseerde ananastopping is dit een feestelijke traktatie die er indrukwekkend uitziet, maar verrassend eenvoudig te maken is. Of je nu een familiediner afsluit, een verjaardag viert of gewoon iets lekkers voor jezelf wilt maken – deze cake stelt nooit teleur!
Wat heb je nodig?
Voor het beslag:
1 ½ kopje tarwemeel
¾ kopje yoghurt (liefst vol en romig)
½ kopje ongezouten boter (zacht)
¾ kopje suiker
2 eieren
1 eetlepel bruine of donkere rum (optioneel, maar heerlijk!)
¼ theelepel zout
Voor de topping:
1 blik ananasschijfjes in siroop
2 eetlepels boter
½ kopje suiker
Zo maak je ‘m:
Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed een ronde cakevorm (20–23 cm) met bakpapier of vet goed in.
Maak de karamel-laag: Smelt 2 eetlepels boter in een steelpan. Voeg ½ kopje suiker toe en laat het op laag vuur karamelliseren tot het goudbruin wordt. Giet de karamel in de cakevorm en leg de ananasschijven er mooi bovenop.
Bereid het beslag: Klop de zachte boter samen met ¾ kopje suiker romig met een mixer.
Voeg vervolgens één voor één de eieren toe, terwijl je blijft mixen.
Zet de mixer op lage snelheid en voeg afwisselend bloem en yoghurt toe. Mix tot je een glad beslag hebt.
Roer als laatste een eetlepel rum door het beslag voor een subtiele extra kick.
Giet het beslag voorzichtig over de ananasschijfjes en strijk de bovenkant glad.
Bakken maar! Zet de cake ongeveer 40 minuten in de oven, tot hij mooi goudbruin is en een prikker er schoon uitkomt.
Laat de cake 15 minuten afkoelen in de vorm voordat je hem omdraait. Leg een bord op de vorm, keer om en til voorzichtig de vorm weg.
Serveer en geniet
Deze cake is lauwwarm op z’n allerlekkerst – de gekarameliseerde ananas is dan nog een beetje plakkerig en de cake heerlijk zacht. Je kunt hem serveren met een bolletje vanille-ijs of een likje slagroom voor een extra verwenmoment.
Tips:
Voeg een snufje kaneel of gember toe aan het beslag voor een kruidige twist.
Geen rum in huis? Een theelepel vanille-extract werkt ook prima.
Gebruik kersen uit blik als extra kleuraccent: leg ze in het midden van de ananasschijven!
Of je nu een ervaren thuisbakker bent of voor het eerst de keuken induikt: deze ananas-omgekeerde cake is het bewijs dat simpel en spectaculair prima samen kunnen gaan. Eet smakelijk! 🧁