Het Lekkerste Bananenbrood Ooit – Smeuïg, Zoet & Super Simpel!
Er zijn van die recepten die altijd werken. Comfort food waar je op kunt rekenen. En als het om bakken gaat, staat bananenbrood met stip op één. Het is de perfecte manier om overrijpe bananen te redden en binnen een uur een heerlijke traktatie op tafel te hebben – of je het nu als ontbijt, tussendoortje of dessert eet.
In dit artikel leer je hoe je het ultieme bananenbrood maakt: luchtig, smeuïg, vol smaak én met een gouden korstje. Precies zoals het hoort.
Wat heb je nodig?
Voor een cakevorm van 24 cm:
-
3 rijpe bananen (hoe rijper, hoe beter – met bruine vlekjes!)
-
2 eieren
-
100 g ongezouten roomboter (gesmolten)
-
75 g bruine basterdsuiker
-
1 zakje vanillesuiker (optioneel)
-
1 tl kaneel
-
Snufje zout
-
1 tl bakpoeder
-
1/2 tl baking soda
-
200 g bloem
-
Optioneel: 50 g gehakte walnoten of pure chocolade stukjes
👩🍳 Zo maak je het:
-
Verwarm de oven voor op 175°C (boven- en onderwarmte) en vet je cakevorm in of bekleed met bakpapier.
-
Prak de bananen fijn met een vork in een grote kom. Ze mogen lekker papperig zijn – dat geeft juist smaak en structuur aan je brood.
-
Voeg de eieren, gesmolten boter, suiker, vanillesuiker en kaneel toe. Klop alles goed door elkaar met een garde of handmixer.
-
Meng in een andere kom de bloem, bakpoeder, baking soda en zout. Voeg dit beetje bij beetje toe aan het bananenmengsel en meng tot een glad beslag. Niet te lang mixen – het moet net gemengd zijn.
-
Roer eventueel de noten of chocolade door het beslag. Dit geeft een heerlijke bite!
-
Giet het beslag in de cakevorm en strijk de bovenkant glad. Voor een extra mooi effect kun je een halve banaan in de lengte doorsnijden en bovenop leggen.
-
Bak het bananenbrood 50–60 minuten in de oven. Controleer met een satéprikker: komt die er schoon uit, dan is je brood klaar.
-
Laat even afkoelen in de vorm en daarna op een rooster. Snijd in plakken en geniet!
🍯 Tips voor extra lekker bananenbrood:
-
Voeg een eetlepel Griekse yoghurt toe voor een nóg smeuïger resultaat.
-
Vervang de helft van de bloem door havermeel of speltmeel voor een gezondere twist.
-
Zin in iets zoeters? Besprenkel met een glazuur van poedersuiker en citroensap.
Volg ons ook op Facebook voor de leukste tips en ideetjes ! 💡💛 Zie hier nog meer lekkere recepten