Ontbijt wordt vaak de belangrijkste maaltijd van de dag genoemd, en dat is niet voor niets. Een goed ontbijt geeft je lichaam de brandstof en energie om de dag fris te beginnen. Toch ontbreekt het veel mensen aan tijd of inspiratie om ’s ochtends iets gezonds én lekkers op tafel te zetten. Gelukkig bestaat er een recept dat precies aan die eisen voldoet: pannenkoeken van banaan en ei. Simpel, voedzaam en heerlijk.

Waarom dit recept zo geweldig is
Pannenkoeken doen denken aan gezellige zondagochtenden en feestelijke momenten, maar meestal zitten ze vol suiker en meel. Deze variant is anders. Met slechts één banaan en twee eieren maak je voedzame pannenkoekjes die boordevol eiwitten zitten, maar geen toegevoegde suikers of tarwebloem bevatten. Daardoor zijn ze niet alleen geschikt als ontbijt, maar ook als gezonde snack tussendoor.
Bovendien is dit recept ideaal voor mensen die graag bewust eten. Met minder dan 250 calorieën per portie en ongeveer 14 gram eiwitten houd je je energie op peil en blijf je langer verzadigd.
Wat heb je nodig?
1 rijpe banaan
2 eieren
Eventueel wat kaneel of vanillepoeder voor extra smaak
Een beetje (kokos)olie of boter om in te bakken

Zo maak je ze
Prak de banaan – Zorg dat de banaan goed rijp is, zo worden de pannenkoekjes lekker zoet zonder extra suiker. Prak de banaan met een vork tot een gladde puree.
Klop de eieren – Breek de eieren in een kom en klop ze los. Voeg daarna de geprakte banaan toe en meng alles goed door elkaar.
Extra smaak – Voor een warme, zoete geur kun je een snuf kaneel of wat vanillepoeder door het beslag mengen.
Verhit de pan – Zet een koekenpan op middelhoog vuur en smelt een klein beetje olie of boter.
Bakken maar – Schep kleine hoopjes beslag in de pan. Omdat het beslag vrij dun is, zijn kleinere pannenkoekjes makkelijker om te draaien. Bak ze ongeveer 1 tot 2 minuten per kant, totdat ze goudbruin zijn.
Serveer direct – Leg de pannenkoekjes op een bord en eet ze warm.

Lekker variëren
Hoewel banaan en ei samen al een heerlijke basis vormen, kun je volop variëren. Voeg bijvoorbeeld blauwe bessen toe aan het beslag, of serveer de pannenkoekjes met wat Griekse yoghurt en een handje noten. Voor een extra frisse twist kun je ze besprenkelen met een beetje citroensap.
Wanneer eten?
Deze pannenkoeken zijn ideaal als snel ontbijt, maar doen het ook goed als lunch of lichte avondmaaltijd. Dankzij de eiwitten en vezels krijg je een verzadigd gevoel zonder dat je zwaar in je maag ligt.
Met slechts twee ingrediënten zet je in een paar minuten een gezonde, voedzame én lekkere maaltijd op tafel. Deze pannenkoeken van banaan en ei bewijzen dat gezond eten niet ingewikkeld of tijdrovend hoeft te zijn. Probeer het eens, en je zult merken dat je ze steeds vaker op het menu zet – niet alleen omdat ze gezond zijn, maar vooral omdat ze zo ontzettend lekker smaken.










