Soms is er niets zo troostend als een dampend bord spaghetti met perfect gekruide gehaktballen in een rijke tomatensaus. Het is een gerecht dat niet alleen je buik vult, maar ook je hart verwarmt. Dit is geen snelle maaltijd uit een pot, maar een eerbetoon aan de Italiaanse keuken – gemaakt met aandacht, liefde en respect voor smaak.
Ingrediënten (voor 4 personen)
Voor de gehaktballen:
500 g rundergehakt (bij voorkeur 80/20 vetverhouding)
500 g varkensgehakt
60 ml vers paneermeel
1 middelgrote ui, fijngehakt
1 ei (op kamertemperatuur)
15 ml Italiaanse kruiden
30 g verse peterselie, fijngehakt
1½ theelepel zout
1 theelepel zwarte peper
1 theelepel paprikapoeder
Voor de saus en pasta:
250 g spaghetti van goede kwaliteit
800 ml San Marzano tomaten, geplet
30 ml extra vierge olijfolie
3 à 4 teentjes knoflook, fijngehakt
120 ml pastakookwater (apart houden bij afgieten)
Bereiding
Begin met het maken van de gehaktballen. Meng het rund- en varkensgehakt in een grote kom met de fijngesneden ui, het paneermeel, ei, kruiden, peterselie, zout, peper en paprikapoeder. Gebruik je handen om alles voorzichtig te mengen tot een samenhangend geheel. Laat het mengsel 10 minuten rusten, zodat de smaken goed kunnen intrekken. Vorm daarna met vochtige handen balletjes van ongeveer 4-5 cm doorsnee.
Verhit de olijfolie in een ruime koekenpan en bak de gehaktballen in porties goudbruin, ongeveer 5 tot 7 minuten per kant. Leg ze daarna even op keukenpapier om overtollig vet te verwijderen.
Gebruik dezelfde pan om de saus te maken. Fruit de knoflook kort, voeg de geplette tomaten toe en breng alles zachtjes aan de kook. Leg de gehaktballen terug in de pan en laat ze afgedekt sudderen op laag vuur, zo’n 20 tot 25 minuten. Roer af en toe voorzichtig om te voorkomen dat de balletjes breken.
Kook ondertussen de spaghetti in ruim gezouten water tot al dente, zo’n 8 tot 10 minuten. Giet af, maar bewaar wat van het kookwater om de saus later mee te verdunnen of te binden.
Meng de pasta met een deel van de saus en voeg eventueel wat pastawater toe voor extra smeuïgheid. Serveer met de gehaktballen bovenop en eventueel wat geraspte Parmezaanse kaas en verse basilicum als finishing touch.
Tot slot
Spaghetti met gehaktballen is het soort gerecht dat generaties overstijgt. Of je het nu voor je gezin maakt, voor vrienden of gewoon voor jezelf – het is altijd een schot in de roos. En het mooiste is: als je wat overhoudt, smaakt het de volgende dag vaak nóg beter. Dus zet een Italiaanse playlist op, pak je favoriete pan, en maak van deze klassieker jouw nieuwe zondagse traditie. Buon appetito!