Stel je voor: het is warm buiten, je zoekt iets verkoelends, en daar is het – een fluweelzacht, fris-zuur roomijs dat smelt op je tong. En het beste? Je hebt er geen ijsmachine voor nodig én je maakt het met maar een handvol ingrediënten. Dit citroenroomijs met gecondenseerde melk is hét recept dat je zomer compleet maakt.

Met een paar simpele stappen zet je een ijssensatie op tafel die perfect in balans is: romig, fris en net zo lekker als wat je bij een goede Italiaanse ijssalon krijgt. Je proeft de frisse citroen, de zoete melk en de luchtige slagroom in elke hap. Een toetje dat je met liefde keer op keer wilt maken – en eten.
Wat Heb Je Nodig? (voor ca. 1 liter ijs)
1 blik gezoete gecondenseerde melk (397 g)
500 ml slagroom (min. 35% vet, goed koud)
Sap van 2 citroenen
Geraspte schil van 1 biologische citroen
Optioneel: paar druppels natuurlijk citroenextract
Optioneel: een snufje zout (versterkt de smaak)

Zo Maak Je Het:
1. Slagroom kloppen
Klop de slagroom in een kom tot zachte pieken. Je wilt dat het luchtig is, maar niet te stijf – zo krijg je straks die fluweelzachte textuur in je ijs.
2. Citroenmengsel maken
Meng in een andere kom de gecondenseerde melk met het verse citroensap, de citroenrasp en eventueel wat citroenextract. Dit mengsel is al een smaakbom op zich!
3. Samenvoegen
Spatel nu voorzichtig het citroenmengsel door de opgeklopte slagroom. Doe dit in delen zodat je de luchtigheid behoudt. Je zult zien dat het mengsel dikker wordt – dat komt doordat de citroen de melk laat binden. Perfect!
4. Invriezen
Giet het mengsel in een afsluitbare bak of cakevorm. Dek af met een deksel of plasticfolie zodat er geen ijskristallen op komen.
5. Geduld is een schone zaak
Laat het ijs minimaal 6 uur (liefst een hele nacht) opstijven in de vriezer. Daarna: scheppen maar!

Klaar in:
Voorbereiden: 10 minuten
Invriezen: 6 uur
Totaal: ± 6 uur en 10 minuten
🍋 Serveertips
Garneer met extra citroenrasp of een muntblaadje
Serveer tussen twee zandkoekjes als zomerse ijs-sandwich
Of… doe een bolletje in een glas bruisend water voor een sprankelende “ice float”!
Waarom je dit moet maken
Je hebt geen ijsmachine nodig
Het is supersimpel en zó klaar
Verfrissender dan klassiek roomijs
Perfect voor warme dagen of als fris dessert
Kindvriendelijk én volwassen-approved
Kortom: dit is het ultieme zomerrecept voor iedereen die houdt van citroen én gemak. Eén hapje en je waant je op een zonnig Italiaans terras.










