Saté kambing, oftewel gegrilde lamskebab, is een van de meest geliefde Indonesische gerechten. Het combineert malse stukjes lamsvlees met een rijke, kruidige marinade en wordt traditioneel geserveerd met een romige pindasaus. Het geheim van de beste saté kambing zit in de juiste combinatie van specerijen, het marineren en het zorgvuldig grillen. In dit recept leer je stap voor stap hoe je thuis een overheerlijke saté kambing maakt die je smaakpapillen doet dansen.

Ingrediënten (voor 4 personen):

Voor de saté kambing:

  • 600 gram lamsvlees (bij voorkeur schouder of bout), in blokjes gesneden

  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt

  • 2 sjalotten, fijngehakt

  • 2 cm verse gember, geraspt

  • 1 el korianderpoeder

  • 1 tl komijnpoeder

  • 1 tl kurkuma (geelwortel)

  • 2 el ketjap manis (zoete sojasaus)

  • 1 el limoensap

  • 3 el olie (zonnebloem- of arachideolie)

  • Zout en peper naar smaak

  • Satéprikkers, geweekt in water

Voor de pindasaus:

  • 150 gram pindakaas (bij voorkeur met stukjes pinda)

  • 200 ml kokosmelk

  • 1 el ketjap manis

  • 1 el tamarindepasta (of limoensap als alternatief)

  • 1 kleine ui, fijngehakt

  • 1 teentje knoflook, geperst

  • 1 rode chili, fijngehakt (optioneel, voor pit)

  • 1 el bruine suiker

  • Zout naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Marineren van het vlees:
    Meng in een kom knoflook, sjalotten, gember, korianderpoeder, komijnpoeder, kurkuma, ketjap manis, limoensap, olie, zout en peper. Voeg de lamsblokjes toe en zorg dat ze volledig bedekt zijn met de marinade. Dek af en laat minstens 2 uur marineren in de koelkast, bij voorkeur een hele nacht. Dit maakt het vlees extra mals en smaakvol.

  2. Saté rijgen:
    Rijg de gemarineerde lamsblokjes aan de satéprikkers. Zorg dat het vlees niet te dicht op elkaar zit, zodat het gelijkmatig kan garen.

  3. Pindasaus bereiden:
    Verhit een beetje olie in een pan en fruit de ui, knoflook en chili tot ze zacht zijn. Voeg de pindakaas toe, roer goed door en schenk langzaam de kokosmelk erbij. Roer totdat de saus glad is. Voeg ketjap manis, tamarindepasta, bruine suiker en zout toe. Laat de saus zachtjes pruttelen totdat hij iets dikker wordt. Proef en pas eventueel de smaak aan.

  4. Saté grillen:
    Verhit een grillpan of barbecue tot middelhoge temperatuur. Grill de saté kambing ongeveer 3-4 minuten per kant, tot het vlees gaar en licht gekarameliseerd is. Draai regelmatig voor een gelijkmatige garing en mooie grillstrepen.

  5. Serveren:
    Serveer de saté kambing met de warme pindasaus, witte rijst of lontong (gestoomde rijstcake), en eventueel wat verse komkommer en gesneden sjalotjes voor een frisse bite.

Tips voor de lekkerste saté kambing:

  • Marinade is key: Laat het vlees lang genoeg marineren zodat alle smaken goed intrekken.

  • Vleeskeuze: Gebruik schouder of bout; dit vlees blijft sappig en wordt heerlijk zacht.

  • Niet te gaar: Saté kambing wordt het lekkerst als het nog een beetje rosé is van binnen, zo blijft het mals.

  • Pindasaus variatie: Voeg een beetje citroengras of kaffirblad toe aan de saus voor een extra aromatische touch.

Met dit recept maak je gegarandeerd de lekkerste saté kambing die je ooit hebt geproefd. De combinatie van malse lamsblokjes, een smaakvolle marinade en een rijke pindasaus zorgt voor een feest op je bord. Perfect om samen met vrienden of familie te delen. Selamat makan!