Kip Stroganoff is een fantastisch comfort food gerecht dat je gemakkelijk zelf kunt maken en waar iedereen dol op is. De rijke, romige saus met champignons en een subtiele smaak van paprika maakt het tot een echte klassieker, maar dan met kip in plaats van rundvlees. Perfect voor een doordeweekse maaltijd, maar ook feestelijk genoeg om indruk te maken op je gasten. En omdat het gerecht lekker makkelijk is, staat het binnen 30 minuten op tafel. Serveer het met zachte, luchtige rijst die perfect de smaakvolle saus opvangt. Klaar voor een smaakvolle duik in de wereld van stroganoff? Hier is hoe je het maakt!
Ingrediënten (voor 4 personen)
-
500 gram kipfilet, in reepjes gesneden
-
1 ui, fijngehakt
-
250 gram champignons, in plakjes
-
2 teentjes knoflook, fijngehakt
-
1 rode paprika, in reepjes
-
200 ml kippenbouillon
-
150 ml zure room (of crème fraîche)
-
2 eetlepels tomatenpuree
-
1 eetlepel paprikapoeder (liefst gerookt)
-
1 eetlepel bloem
-
2 eetlepels olijfolie of boter
-
Zout en peper naar smaak
-
Verse peterselie, fijngehakt (optioneel)
-
300 gram witte rijst
-
600 ml water of bouillon voor de rijst
Zo maak je het:
Stap 1: Bereid de rijst
Begin met het koken van de rijst. Spoel de rijst kort af onder koud water om het zetmeel te verwijderen en doe het samen met het water of bouillon in een pan. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat de rijst afgedekt zachtjes garen in ongeveer 15 minuten, totdat het vocht volledig is opgenomen. Haal van het vuur en laat nog even staan met het deksel op de pan.
Stap 2: Bak de kip
Verhit in een grote koekenpan de olijfolie of boter. Voeg de kipreepjes toe en bak ze op middelhoog vuur rondom goudbruin. Haal de kip uit de pan en zet apart.
Stap 3: Fruit de groenten
Doe nu de ui, knoflook, paprika en champignons in de pan. Bak alles tot de groenten zacht zijn en de champignons hun vocht hebben losgelaten. Dit duurt zo’n 5-7 minuten.
Stap 4: Maak de saus
Bestrooi de groenten met de bloem en paprikapoeder en roer goed door, zodat alles lichtjes bindt. Voeg daarna de tomatenpuree toe en roer het erdoorheen. Giet de kippenbouillon erbij en breng het geheel al roerend aan de kook. De saus zal langzaam wat dikker worden.
Stap 5: Voeg de kip en zure room toe
Doe de kip terug in de pan en laat het samen met de saus zachtjes pruttelen totdat de kip volledig gaar is (ongeveer 5 minuten). Haal de pan van het vuur en roer de zure room erdoor voor die heerlijke romige smaak. Proef en breng op smaak met zout en peper.
Serveer je stroganoff
Schep een flinke portie rijst op je bord en schep daarover de romige kip stroganoff. Garneer eventueel met wat verse peterselie voor een frisse touch. Dit gerecht combineert de rijke smaken van de saus perfect met de neutrale rijst, waardoor elke hap smelt op je tong.
Eet smakelijk & wijntip!
Dit gerecht is perfect comfort food, ideaal voor een gezellige avond thuis. Wil je er een passend drankje bij? Kies dan voor een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een frisse witte wijn met voldoende body, bijvoorbeeld een droge Chardonnay. De wijn accentueert de romigheid van de stroganoff en past mooi bij de zachte kip en paprika.
Met dit recept maak je een traditionele kip stroganoff die je keer op keer wilt eten. Het is simpel, snel en zo smakelijk dat het vast een blijvertje wordt in je keuken. Durf je de uitdaging aan? Zet die pan op het vuur en geniet van een bord vol warmte en smaak!