Aardappelsoep is bij uitstek zo’n gerecht dat je meteen doet denken aan koude winterdagen, dikke sokken en dampende kommen troostvoer. Maar vergis je niet: deze romige soep met prei, wortel, spekjes en worst is óók verrassend lekker tijdens frisse zomeravonden in de tuin. Dankzij de lichtzoete room en verse kruiden is hij niet te zwaar, terwijl de stevige aardappel en hartige toevoegingen zorgen voor een goed gevulde maaltijd. Of je ‘m nu serveert in de herfst, winter of op een zwoele zomeravond met een stuk knapperig brood – deze soep doet altijd wat hij moet doen: verwarmen en verrassen.

Ingrediënten (voor 4 tot 6 personen):
1 kg aardappelen (bij voorkeur iets kruimig)
1 preistengel
2 à 3 wortels
1 ui
1 teentje knoflook
25 g braadboter of roomboter
1,2 liter groentebouillon
100 ml slagroom of kookroom
60 g spekblokjes
3 rookworstjes of knakworsten
½ theelepel gedroogde majoraan
Versgemalen peper, zout en nootmuskaat naar smaak
Verse peterselie (optioneel, voor garnering)
Stokbrood of boerenbrood als bijgerecht (optioneel)

Bereiding:
Voorbereiden van de groenten
Schil de aardappels, wortels, ui en knoflook. Snijd de prei in de lengte door en spoel goed schoon onder de kraan. Snijd alle groenten in kleine stukjes, de ui en knoflook iets fijner.Aanbakken
Verwarm de boter in een ruime soeppan op middelhoog vuur. Voeg de ui, knoflook, wortel, aardappel en prei toe. Bak alles zo’n 5 minuten tot de groenten glazig en licht goudbruin worden. Dit geeft extra smaak aan de soep.Koken en kruiden
Voeg de groentebouillon toe en breng aan de kook. Laat de soep 30 minuten zachtjes doorkoken met het deksel op de pan. Voeg na 15 minuten de majoraan, een snufje nootmuskaat, zout en peper toe.Topping voorbereiden
Bak intussen in een koekenpan de spekblokjes knapperig zonder extra vet. Snijd de worstjes in plakjes en zet apart.Samenvoegen en afmaken
Voeg de room, de gebakken spekblokjes en de plakjes worst toe aan de soep. Laat nog 5 minuten zachtjes koken zodat alles goed warm is. Proef en breng eventueel verder op smaak.

Serveren
Schep de soep in diepe borden of kommen. Garneer met verse gehakte peterselie voor een frisse touch. Serveer eventueel met een stuk stokbrood of zuurdesembrood.
Eet smakelijk!
Of je nu de zomeravonden vult met lichte maaltijden of een stevige kom soep zoekt na een winterwandeling: deze aardappelsoep is altijd een goed idee. Snel gemaakt, voedzaam en vol smaak – een klassieker met een zomers randje.










