Lasagne is bij velen een favoriet gerecht, maar soms wil je nét dat beetje extra. Deze Parmezaanse knoflook-bacon cheeseburgerlasagne combineert het hartige van een klassieke cheeseburger met de romige rijkdom van een Italiaanse ovenschotel. Het resultaat is een volle, smaakvolle maaltijd die ideaal is voor een familiediner of wanneer je gasten echt iets bijzonders wilt voorschotelen.

Ingrediënten
Voor dit gerecht heb je nodig:
450 gram rundergehakt (bij voorkeur 80/20 voor extra sappigheid)
1 kleine ui, in blokjes gesneden
3 teentjes knoflook, fijngehakt
240 ml krokant gebakken bacon, verkruimeld
1 pot marinara saus (ongeveer 700 ml)
1 theelepel Italiaanse kruiden
½ theelepel gerookt paprikapoeder
Zout en peper naar smaak
3 eetlepels ongezouten boter
3 eetlepels bloem
500 ml volle melk
240 ml geraspte Parmezaanse kaas
2 theelepels knoflookpoeder
12 lasagnebladen, voorgekookt tot al dente
500 ml geraspte mozzarella
240 ml geraspte cheddar
Extra Parmezaanse kaas voor de topping
Verse peterselie voor de garnering (optioneel)

Bereiding van de vleessaus
Verhit in een ruime koekenpan het gehakt op middelhoog vuur en bak dit rul en bruin. Voeg de gesnipperde ui toe en bak deze mee tot hij zacht en glazig is. Daarna gaat de knoflook erbij voor een korte, aromatische toets. Roer de marinara saus erdoorheen, samen met de verkruimelde bacon, de Italiaanse kruiden en het gerookte paprikapoeder. Breng alles op smaak met wat zout en peper en laat het geheel ongeveer tien minuten zachtjes pruttelen. Deze saus vormt de hartige basislaag van de lasagne.
De romige Parmezaanse knoflooksaus
Voor de bechamelsaus smelt je de boter in een steelpan. Klop de bloem erdoor en laat dit kort garen, zodat de bloemsmaak verdwijnt. Voeg langzaam de melk toe en blijf goed roeren totdat de saus dikker wordt. Roer de Parmezaanse kaas en het knoflookpoeder erdoorheen en proef of er nog extra zout en peper nodig is. Deze saus tilt de lasagne naar een hoger niveau dankzij de volle, romige smaak met een subtiele knoflooktoets.
Opbouwen van de lasagne
Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius. Neem een ovenschaal van ongeveer 23 x 33 cm en begin met een dunne laag van de vleessaus. Leg daarbovenop lasagnebladen, gevolgd door een laag van de Parmezaanse knoflooksaus en een royale strooi mozzarella en cheddar. Herhaal dit proces totdat de ingrediënten op zijn. Zorg dat je afsluit met een laag kaas, afgetopt met extra Parmezaanse kaas voor een knapperige, goudbruine korst.

Afbakken en serveren
Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en bak de lasagne 30 minuten. Verwijder daarna de folie en laat de lasagne nog 15 minuten doorbakken, zodat de kaas bubbelt en een mooie goudbruine kleur krijgt. Laat het gerecht vervolgens tien minuten rusten voordat je het aansnijdt. Garneer desgewenst met verse peterselie voor een frisse finishing touch.
Een maaltijd om te delen
Deze Parmezaanse knoflook-bacon cheeseburgerlasagne is een stevige, smaakvolle schotel die moeiteloos een heel gezin of een groep vrienden verzadigt. De combinatie van sappig gehakt, zoute bacon, romige Parmezaanse saus en een rijkdom aan gesmolten kazen maakt dit gerecht tot ultiem comfortfood. Perfect voor een koude avond of als showstopper tijdens een etentje.










