Zin in een pastagerecht met een tikkeltje vuur, zonder dat je meteen naar water grijpt? Deze romige pasta met scampi in een pittige saus – ook wel diabolique genoemd – is hét perfecte balansspel tussen zachte room, zoete paprika en de vurige kick van cayennepeper. De sappige scampi maken het af tot een maaltijd die luxueus aanvoelt, maar verrassend eenvoudig is om te maken. In minder dan 30 minuten zet je dit smaakvolle gerecht al op tafel!

Wat heb je nodig? (voor 2 personen)

Voor de pasta en saus:

  • 200 g spaghetti

  • 12 – 14 rauwe scampi (gepeld, darmkanaal verwijderd)

  • 1 rode paprika

  • 2 tomaten

  • 1 sjalot

  • ½ blikje tomatenpuree

  • 125 ml room

  • ½ blokje visbouillon

Voor de smaakmakers:

  • Olijfolie

  • Paprikapoeder

  • Cayennepeper (naar smaak)

  • Zeezout

  • Versgemalen zwarte peper

Zo maak je het:

Stap 1: Groenten voorbereiden
Snijd de rode paprika en tomaten in blokjes van ongeveer 1 cm. Snipper de sjalot fijn. Zet alles klaar zodat je straks vlot kunt werken.

Stap 2: Pasta koken
Breng een grote pot water aan de kook met wat zout. Kook de spaghetti al dente volgens de instructies op de verpakking. Giet af en bewaar eventueel een half kopje van het kookvocht voor later.

Stap 3: Saus bouwen
Verhit een scheutje olijfolie in een diepe pan op middelhoog vuur. Fruit de sjalot 2 minuutjes tot hij glazig is. Voeg dan de paprika, tomaten en tomatenpuree toe. Laat dit samen 3 tot 4 minuten zachtjes pruttelen.

Met of zonder wijn:

  • Heb je witte wijn in huis? Blus de groenten dan met een scheutje en laat de alcohol verdampen.

  • Liever zonder? Geen probleem – voeg dan direct de room toe.

Roer alles goed door en kruid met paprikapoeder, cayennepeper, zout en zwarte peper. Verkruimel het halve visbouillonblokje erbij en laat de saus nog 5 minuten zachtjes inkoken.

Stap 4: Scampi toevoegen
Je hebt twee keuzes:

  • Voor extra smaak: bak de scampi apart in een pan met wat olijfolie, kruid met zout en cayennepeper en voeg ze daarna toe aan de saus.

  • Voor snelheid: leg de scampi gewoon rauw in de saus en laat ze daar garen. Dit duurt zo’n 3 à 4 minuten. Draai ze halverwege even om.

Let op: bak of kook scampi nooit te lang, dan worden ze taai.

Stap 5: Samenvoegen
Voeg de uitgelekte spaghetti toe aan de saus. Meng goed zodat elke sliert bedekt is met die rijke, romige saus. Is de saus wat te dik? Voeg dan een beetje van het pastakookvocht toe om hem losser te maken.

Serveer & geniet!

Schep de pasta op borden en werk eventueel af met wat verse peterselie of een extra snuf cayennepeper voor wie van pit houdt. Deze pasta is zowel troostrijk als opwekkend: romig en pittig, zacht en krachtig tegelijk. Perfect voor een doordeweekse traktatie of een etentje met flair.

Pro-tip: een glas gekoelde witte wijn (bijv. sauvignon blanc) past hier heerlijk bij!