Soms zijn het de eenvoudigste gerechten die de grootste indruk maken. Denk aan een geurige pan met gebakken champignons, glanzend van de boter en olie, op smaak gebracht met knoflook en afgewerkt met een handvol verse peterselie. Het klinkt bijna te simpel om bijzonder te zijn – en tóch is het een gerecht dat keer op keer iedereen verrast.

Deze gebakken champignons zijn heerlijk veelzijdig. Serveer ze als voorgerecht met een stukje knapperig brood, als bijgerecht bij vlees, vis of een plantaardige hoofdmaaltijd, of schep ze over pasta of risotto. En hoewel het recept in de basis maar uit een paar ingrediënten bestaat, draait het allemaal om de juiste techniek: heet vuur, de champignons hun ruimte geven en ze goed laten karamelliseren. Zo krijg je die volle, hartige umamismaak waar champignons om bekend staan.
Ingrediënten voor 2-4 personen:
300 g champignons (schoongemaakt, in plakjes of kwartjes)
30 g boter
1–2 teentjes knoflook (fijngehakt of geperst)
1–2 el plantaardige olie (bijv. zonnebloem of olijfolie)
Zout en zwarte peper, naar smaak
1 bosje verse peterselie (fijngehakt)

Bereidingswijze:
1. De pan op temperatuur brengen
Verhit eerst een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de olie toe en laat die even opwarmen. Daarna gaat de boter erbij – laat deze rustig smelten en lichtjes bruisen, zodat hij zijn nootachtige aroma kan ontwikkelen.
2. Champignons bakken zonder haast
Voeg nu de champignons toe aan de pan. Heel belangrijk: roer ze in het begin niet meteen om. Laat ze 2 à 3 minuten liggen zodat ze een mooie, goudbruine korst kunnen ontwikkelen. Pas daarna ga je ze omscheppen. Blijf ze nu nog zo’n 5 tot 7 minuten bakken, tot het vocht dat ze loslaten grotendeels verdampt is en ze mooi bruin kleuren.
3. De smaakmakers erbij
Wanneer de champignons bijna klaar zijn, voeg je de knoflook toe. Bak die nog 30 tot 60 seconden mee – kort maar krachtig – zodat de geur goed vrijkomt zonder dat hij verbrandt. Breng het geheel op smaak met zout en zwarte peper.

4. Afmaken en serveren
Haal de pan van het vuur en strooi de fijngesneden verse peterselie eroverheen. Meng alles goed door elkaar, zodat de peterselie haar frisse smaak mooi afgeeft aan de warme champignons.
Serveer ze direct, bijvoorbeeld op toast, naast een goed stuk vlees, of als plantaardige ster op je bord.
Deze gebakken champignons laten zien dat je met weinig ingrediënten toch iets groots kunt neerzetten. Een smaakexplosie in een klein gerecht – perfect voor doordeweeks én voor een etentje.










