Zin in iets zoets, maar liever zonder schuldgevoel? Deze havermoutcake met appels en rozijnen is precies wat je zoekt. Hij is smeuïg, voedzaam, natuurlijk gezoet en zit vol vezels. Ideaal als gezond tussendoortje, snel ontbijt of zelfs als licht dessert. En het mooiste: je hebt geen bloem nodig – de basis bestaat gewoon uit gemalen havermout. Geen gedoe, geen onnodige toevoegingen, wél heel veel smaak.

Wat deze cake extra aantrekkelijk maakt, is de rustieke eenvoud. Geen ingewikkelde technieken of exotische ingrediënten. Alles komt gewoon uit je voorraadkast en fruitmand. De appels zorgen voor frisheid, de rozijnen voor een zachte zoete toets en de walnoten geven net dat beetje crunch. Een snufje kaneel erbij en je huis ruikt alsof er een bakkerij is geopend.

Dit heb je nodig:

  • 50 g rozijnen

  • Heet water (om de rozijnen te weken)

  • 2 grote appels, geschild en in kleine blokjes

  • 150 g havermoutvlokken (glutenvrij indien gewenst)

  • 2 grote eieren

  • 1 theelepel kaneel

  • 6 g bakpoeder (ongeveer 1½ theelepel)

  • 30 g gehakte walnoten

Bakvorm: 20 x 8 cm cakevorm (of vergelijkbare kleine cakevorm)

Zo maak je het:

1. Rozijnen weken:
Doe de rozijnen in een kommetje en overgiet ze met heet water. Laat ze ongeveer 10 minuten weken, zodat ze zacht en sappig worden. Giet af en zet opzij.

2. Deeg bereiden:
Verwarm je oven voor op 180°C.
Maal de havermout in een blender of keukenmachine tot fijn meel. Klop de eieren in een grote kom luchtig. Voeg de appelblokjes, kaneel en bakpoeder toe en roer goed door. Voeg dan het havermoutmeel toe, samen met de geweekte rozijnen en walnoten. Meng tot een stevig beslag.

3. Bakken:
Vet de cakevorm in met boter of olie en bekleed eventueel met bakpapier. Giet het mengsel in de vorm en strijk de bovenkant glad. Bak de cake in het midden van de oven voor 35-40 minuten, tot hij mooi goudbruin is en een prikker er schoon uitkomt.

4. Afkoelen en genieten:
Laat de cake 10 minuten in de vorm afkoelen, stort hem daarna op een rooster. Snijd in plakken en serveer warm, lauw of gewoon op kamertemperatuur.

Variatietips:

  • Meer smeuïgheid: Voeg een geprakte banaan of een paar eetlepels Griekse yoghurt toe aan het beslag.

  • Extra zoet? Meng er wat honing of ahornsiroop doorheen.

  • Geen notenliefhebber? Laat de walnoten weg of vervang ze door zonnebloempitten.

  • Bewaren: In een luchtdichte doos blijft de cake tot 4 dagen goed. Invriezen kan ook – perfect voor mealpreppers!

Waarom je dit wil maken

Deze havermoutcake is het bewijs dat gezond bakken niet saai hoeft te zijn. Elke plak is vullend, licht zoet, kruidig en zit bomvol goeds. Of je ‘m nu meeneemt voor onderweg, als ontbijt serveert met wat yoghurt erbij of gewoon ‘s middags bij de thee eet – dit is comfortfood op z’n best. Eentje waar je je achteraf niet schuldig over hoeft te voelen, maar die je stiekem tóch doet denken aan een ouderwets stukje appelcake.

Dus… trek je ovenhandschoenen maar aan. Deze heerlijke havermoutcake gaat vast en zeker een plekje in jouw vaste bakrepertoire veroveren!