Stel je voor: de warme Griekse zon, het geluid van het kabbelende water en de geur van kruiden die je terugbrengen naar de Egeïsche kust. Deze kritharaki-ovenschotel vangt dat gevoel in een bord: zachte pasta-met-rijstkorrels, rijkelijk gevuld met gekruid gehakt, romige saus en zoute feta. Een eerlijk, eenvoudig en smaakvol mediterraan familiegerecht dat perfect is voor een zonnige avond thuis!
Ingrediënten (4 personen)
Vlees & saus
500 g gemengd gehakt
2 middelgrote uien, fijngehakt
2 teentjes knoflook, geperst
30 ml extra vergine olijfolie
15 g tomatenpuree
1 blik gepelde tomaten (425 ml)
5 g suiker (optioneel)
5 g zoete paprikapoeder
3 g pittige paprikapoeder
5 g gedroogde tijm
15 g groentebouillonpoeder
350 ml heet water
100 ml volle melk
Overige
250 g kritharaki-noedels (ebb pasta)
150 g feta, grof verkruimeld
Verse peterselie voor de garnering
Bereiding (in 6 stappen)
Voorverwarmen & snijden
Verwarm de oven voor op 180 °C. Hak de ui en knoflook fijn en zet alles klaar voor een vlotte start.Ui, knoflook en gehakt bakken
Verhit olijfolie in een grote pan. Fruit de ui en knoflook tot ze glazig zijn. Voeg dan het gehakt toe en bak rul, tot het lichtbruin kleurt.Saus opbouwen
Roer de tomatenpuree, paprikapoeders en tijm erdoor. Voeg vervolgens de gepelde tomaten toe en laat het geheel 10 minuten zachtjes sudderen. Voeg eventueel de suiker toe om de zuurgraad iets in balans te brengen.Bouillon toevoegen
Los de groentebouillon op in heet water. Voeg dat en de volle melk toe aan de saus. Roer goed door. Voeg daarna de kritharaki-noedels toe en laat het geheel nog 5 minuten zachtjes pruttelen.Over in de oven
Schep het mengsel in een ruime ovenschaal. Verkruimel de feta erover heen. Zet de schaal voor 25–30 minuten in de oven, totdat de feta licht goud kleurt en de korstjes licht krokant zijn.Serveren
Laat de schotel vijf minuten rusten na het bakken. Bestrooi met fijngesneden verse peterselie en serveer meteen, bijvoorbeeld met knapperig brood of een frisse salade.
Tips & variaties
Gebruik verse tijm en peterselie voor meer aroma.
Blijf roeren tijdens bakken om aanbranden te voorkomen.
Laat de ovenschotel even rusten om de smaken te laten intrekken.
Voeg aan het eind een scheutje olijfolie extra vergine voor een verfijnde afwerking.
Variaties die je moet proberen:
Gebruik plantaardig gehakt voor een vegetarische versie.
Geitenkaas in plaats van feta voor een zachtere, romigere smaak.
Rooster groenten zoals paprika en courgette en meng mee voor extra kleur en textuur.
Speel met kruiden: voeg oregano, rozemarijn of zelfs een snufje kaneel voor een verrassende twist.
Met deze kritharaki-ovenschotel haal je een stukje zon, eenvoud en smaak in huis. Het gerecht is ideaal om vooraf klaar te maken, vult goed en past perfect in een gezellige, mediterrane avond thuis. Zet de schaal op tafel, steek een kaarsje aan en geniet! Smakelijk eten!