Er gaat niets boven een smaakvolle Griekse maaltijd die zowel hartig, fris als voedzaam is. Deze Griekse gehaktballetjes-bowl met tzatziki combineert alles wat je nodig hebt in één gerecht: sappige gehaktballetjes, romige tzatziki, geurige rijst en kleurrijke groenten. Het is een perfecte maaltijd voor doordeweeks, maar ook feestelijk genoeg om te serveren aan gasten. Bovendien is het gerecht eenvoudig te maken en kun je het aanpassen naar eigen smaak.

Ingrediënten (voor 4 personen)
500 g rundergehakt (of lamsgehakt voor een authentiekere smaak)
100 g paneermeel
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 kleine ui, geraspt of fijngesneden
1 theelepel gedroogde oregano
200 g rijst
250 g Griekse yoghurt
1 citroen (sap en rasp)
1 kleine komkommer
200 g cherrytomaatjes
1 rode ui
1 handvol verse peterselie
2 eetlepels olijfolie
Zout en peper naar smaak

Bereiding
Stap 1: Rijst koken
Kook de rijst in ruim water met een snufje zout. Laat het ongeveer 15 minuten zachtjes garen totdat de korrels mooi gaar maar niet papperig zijn. Giet af en zet apart.
Stap 2: Gehaktballetjes maken
Meng het gehakt met paneermeel, knoflook, ui, oregano, een snufje zout en wat versgemalen peper. Draai er kleine balletjes van, ongeveer ter grootte van een walnoot.
Stap 3: Gehaktballetjes bakken
Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de balletjes rondom goudbruin en gaar. Dit duurt zo’n 8 tot 10 minuten. Voor een lichtere variant kun je de balletjes ook in de oven bakken op 200 °C, ongeveer 20 minuten.
Stap 4: Tzatziki bereiden
Rasp de komkommer grof en knijp het overtollige vocht eruit. Meng met de Griekse yoghurt, citroensap, citroenrasp, een snufje zout, peper en eventueel een scheutje olijfolie. Roer goed door en zet koel weg tot gebruik.
Stap 5: Groenten voorbereiden
Halveer de cherrytomaatjes, snijd de rode ui in dunne ringen en hak de peterselie fijn.
Stap 6: Bowl samenstellen
Schep de rijst in diepe borden of kommen. Leg er een aantal gehaktballetjes bovenop, verdeel de tomaatjes en uiringen ernaast en voeg een flinke lepel tzatziki toe. Werk af met verse peterselie en eventueel nog wat extra citroenpartjes voor frisheid.

Tips & Variaties
Andere vleessoorten: Probeer ook eens lamsgehakt of kipgehakt voor een andere twist.
Extra groenten: Voeg gegrilde paprika, courgette of spinazie toe voor een voedzamere bowl.
Mealprep: Dit gerecht is ideaal om vooraf te maken. Bewaar de gehaktballetjes en rijst apart en verwarm ze later kort op. De tzatziki blijft in de koelkast 2 à 3 dagen goed.
Gezonder: Vervang de witte rijst door zilvervliesrijst of couscous.
Genieten maar!
Deze Griekse gehaktballetjes-bowl met tzatziki is een maaltijd die de smaken van de Griekse keuken op tafel brengt: hartig, fris, kruidig en licht. Of je nu een snelle doordeweekse maaltijd zoekt of een gerecht om indruk mee te maken, dit recept is altijd een schot in de roos.










