Op zoek naar een origineel gerecht voor bij de barbecue, een zomerse picknick of een feestelijke lunch? Deze saladetaart is een absolute blikvanger. Hij combineert knapperige groenten, ei, kaas en ham in laagjes, verpakt in een frisse taartvorm. Het ziet er niet alleen spectaculair uit, het smaakt ook nog eens heerlijk en is perfect voor warme dagen waarop je iets lichts én bijzonders wilt serveren.

Wat heb je nodig (voor een springvorm van 24 cm):
350 gram geraspte Emmentaler
1 bosje radijsjes
1 koolrabi (geschild en in dunne plakjes)
250 gram gekookte ham (rund of kip)
6 hardgekookte eieren
1 stengel prei (in fijne ringen)
500 gram rijpe tomaten
3 rode uien
1 krop botersla of romaine sla
Enkele cocktailtomaatjes ter decoratie
Zo maak je het:
1. Voorbereiding:
Was alle groenten grondig.
Snijd de radijsjes, tomaten, koolrabi, uien en prei in dunne plakjes of ringen.
Pel en snijd de eieren in schijfjes.
Snijd de ham in dunne reepjes of blokjes.
Rasp de kaas indien nodig.
Haal de bladeren los van de krop sla, was ze voorzichtig en laat ze goed uitlekken.
2. Opbouwen:
Neem een springvorm van 24 cm doorsnee.
Begin met een laag rode ui.
Voeg daarna een laagje ham toe.
Vervolgens wat radijsjes, dan een laagje kaas, schijfjes tomaat, ei, preiringen en koolrabi.
Herhaal deze lagen tot je ingrediënten bijna op zijn.
Eindig met de slabladeren, zodat ze de taart mooi afsluiten en alles op z’n plek houden.
3. Koelen en storten:
Zet de taart minimaal 2 uur in de koelkast. Zo wordt hij stevig en goed snijdbaar.
Net voor het serveren draai je de taart om op een groot bord en verwijder je voorzichtig de springvorm en het eventuele bakpapier.
4. Serveren:
Garneer de bovenkant met gehalveerde cocktailtomaatjes of verse kruiden.
Serveer de taart in mooie punten.
Heerlijk met een frisse yoghurtdressing of een zelfgemaakte vinaigrette.

Tip:
Deze saladetaart kun je makkelijk van tevoren maken en meenemen naar een picknick of barbecue. Je kunt ook variëren met ingrediënten: vervang de ham door gerookte kip, voeg olijven toe, of gebruik geraspte wortel voor extra kleur.
Geniet van deze lichte en feestelijke zomertaart! 💛











