Zin in iets lekkers, lichts én boordevol smaak? Dan is deze bruschetta met tomaat en knoflook het perfecte begin van jouw maaltijd. Dit Italiaanse voorgerecht bewijst dat je met een paar simpele, pure ingrediënten iets waanzinnig lekkers op tafel kunt zetten. Het geheim? Verse tomaten, knapperig brood, een vleugje knoflook en natuurlijk goede olijfolie. Perfect voor een zomerse borrel, een diner met vrienden of gewoon als snelle snack voor jezelf.
Maar wat als je die klassieke bruschetta combineert met een verrassend zomers glas wijn? Serveer dit Italiaanse voorgerecht eens met een gekoelde rode bubbelwijn – ja, je leest het goed.

Ingrediënten (voor 4 personen)
5 rijpe tomaten (vleestomaten of trostomaten)
2 teentjes knoflook
5 eetlepels extra vergine olijfolie
2 kleine ciabatta’s
1 theelepel tomatenkruidenzout (of oregano als alternatief)
Snufje zeezout en versgemalen peper

Bereiding
1. Tomatenmengsel maken
Spoel de tomaten schoon, verwijder de kroontjes en snijd ze in kleine blokjes. Pel en snipper de knoflook heel fijn. Doe beide in een kom en meng met 3 eetlepels olijfolie en het tomatenkruidenzout. Breng op smaak met peper en zout.
Dek de kom af en laat het mengsel minstens 2 uur in de koelkast staan. Zo trekken de smaken goed in en krijg je een frisse, rijke topping.
2. Brood roosteren
Verwarm de oven voor op 190°C (hete lucht). Snijd de ciabatta in plakken van ongeveer een centimeter dik. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met de resterende 2 eetlepels olijfolie.
Bak ze in het midden van de oven in 5 tot 8 minuten goudbruin. Let goed op: je wilt ze knapperig, maar niet té hard. Ze moeten nog nét een beetje zacht blijven vanbinnen.
3. Samenstellen en serveren
Haal het brood uit de oven en beleg direct met een flinke lepel van het tomaten-knoflookmengsel. Serveer de bruschetta meteen, terwijl het brood nog warm en krokant is – dat contrast met de frisse topping is precies wat dit gerecht zo onweerstaanbaar maakt.

Tips & Variaties
Voeg verse basilicum of een scheutje balsamico toe voor extra diepgang.
Serveer als onderdeel van een antipasti-plankje met olijven, kaas en Italiaanse ham.
Geen oven? Rooster het brood kort in een grillpan voor die mooie strepen en extra smaak.
🍷 Perfecte match: Raboso Frizzante van Gusto degli Zii
Maak je zomertafel compleet met een glas Raboso Frizzante – een rode, licht mousserende wijn uit Veneto, Italië, die ijskoud wordt geserveerd. Fris, droog, fruitig en nét even anders dan je gewend bent. Deze bubbel is exclusief verkrijgbaar bij Gusto degli Zii, en vormt een perfecte match met je bruschetta dankzij zijn kruidige bite en tonen van rood fruit.

Ook de olijfolie komt van Gusto degli Zii
Wil je het helemaal authentiek houden? Gebruik dan ook de extra vergine olijfolie van Gusto degli Zii – koudgeperst, ambachtelijk gemaakt en boordevol smaak. Deze olie tilt je bruschetta naar een hoger niveau en past perfect bij mediterrane gerechten.
Kortom: Bruschetta + gekoelde rode bubbel = zomer op je bord én in je glas. 🌞🇮🇹 Probeer het zelf en ontdek waarom deze combi niet mag ontbreken bij jouw volgende borrelmoment Buon appetito! ❤️










