Soms heb je van die gerechten die zó simpel zijn, maar tegelijkertijd zó lekker dat je ze zonder moeite wekelijks op tafel zou kunnen zetten. Dit recept voor romige knoflookaardappels is daar een perfect voorbeeld van. Met zachte krieltjes in een geurige knoflook-roomsaus is dit comfort food op zijn best. Of je het nu als bijgerecht serveert of gewoon als hoofdmaaltijd met wat groente of een stukje vlees of vis erbij: dit gerecht stelt nooit teleur.

Wat het zo bijzonder maakt? De perfecte balans tussen de zachte textuur van de aardappeltjes en de volle, romige saus met een pittig vleugje knoflook. Je hebt er bovendien geen ingewikkelde ingrediënten of uren tijd voor nodig. Binnen een halfuurtje staat het op tafel.
Ingrediënten (voor 2-3 personen)
400 gram kleine aardappeltjes (bijv. krieltjes)
1 theelepel kruidenmix voor gebakken aardappelen
6 teentjes knoflook
1 ui
3 eetlepels olijfolie
400 ml kookroom
150 ml water
Zout en peper naar smaak
Eventueel: verse peterselie voor garnering

Bereidingswijze
Kook de aardappels
Was de aardappeltjes grondig en kook ze in een ruime pan met licht gezouten water gedurende zo’n 20 minuten, tot ze zacht zijn maar niet uit elkaar vallen. Giet ze daarna af en spoel ze kort af met koud water zodat je ze gemakkelijk kunt hanteren.Snijd de smaakmakers
Pel ondertussen de knoflook en de ui en snijd beide fijn. Je kunt de knoflook ook persen als je een intensere smaak wilt.Bakken maar
Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en fruit hierin de ui en knoflook op middelhoog vuur tot ze zacht en geurig zijn (ongeveer 3 minuten).Voeg de aardappels toe
Snijd de aardappeltjes eventueel doormidden en voeg ze toe aan de pan. Bak ze 3 à 4 minuten mee zodat ze licht krokant worden aan de buitenkant.Sausje maken
Strooi de kruidenmix eroverheen en voeg vervolgens de kookroom en het water toe. Laat dit op middelhoog vuur zachtjes pruttelen en inkoken voor zo’n 15 minuten, tot de saus lekker romig is en de aardappels de smaken goed hebben opgenomen.Serveren
Garneer eventueel met verse peterselie en serveer direct.

Variatietips
Extra groenten: Voeg spinazie, champignons of courgette toe voor een voedzamere maaltijd.
Met vlees of vis: Serveer met een stukje gebakken zalm, kipfilet of een schnitzel voor een complete maaltijd.
Vegetarisch feestje: Combineer met gegrilde groenten of een frisse salade.
Of je het nu serveert op een doordeweekse avond of tijdens een etentje met vrienden: deze romige knoflookaardappeltjes vallen altijd in de smaak. Probeer het één keer en je snapt waarom dit voor velen een blijvertje is!
Eet smakelijk!










