Heb je zin in iets zoets, maar wil je niet uren in de keuken staan of de oven aanzetten? Dan hebben we goed nieuws voor je! Met dit supersimpele recept tover je in slechts vijf minuten een verrukkelijk dessert op tafel – zó smeuïg, zó fris, en zonder ook maar één minuut te bakken. Ideaal voor onverwacht bezoek, een zoete afsluiter na het eten, of gewoon een traktatie voor jezelf op een doordeweekse dag. Klinkt goed? Aan de slag!
Wat heb je nodig?
Voor de basis:
100 gram chocoladekoekjes
Sap van 1 sinaasappel (ca. 50 ml)
Voor de frisse citroencrème:
400 ml melk
Schil van 1 citroen
1 theelepel vanillesuiker
2 eierdooiers
30 g poedersuiker
25 g maïzena
Sap van 1 citroen (ca. 30 ml)
70 g gecondenseerde melk
Voor de topping:
Kaneel
Cacao
Geraspte chocolade
Zo maak je het – stap voor stap
1. De bodem bouwen
Verkruimel de chocoladekoekjes tot fijne kruimels (een keukenmachine is handig, maar met een deegroller en wat frustratie kom je er ook wel).
Meng het sinaasappelsap erdoor tot het mengsel een beetje kleverig wordt.
Druk het koekmengsel stevig aan in kleine dessertglaasjes of één grote schaal. Dit vormt de knapperige basis van je toetje.
2. De crème van je dromen
Breng de melk aan de kook samen met de citroenschil en de vanillesuiker. Roer goed, en zodra het kookt: zeef de schil eruit.
Klop de eidooiers los met de poedersuiker en maïzena tot een glad mengsel.
Giet beetje bij beetje de hete melk erbij terwijl je blijft kloppen – zo voorkom je roerei (en dat willen we niet).
Giet het mengsel terug in de pan en verwarm tot het dik wordt. Blijf roeren!
Laat de crème afkoelen, en roer dan het citroensap en de gecondenseerde melk erdoor. Mix tot een zijdezachte, frisse vulling.
3. Het grote moment: opbouwen en versieren
Giet de citroencrème over de koekjesbodem.
Strooi er royaal kaneel, cacao en geraspte chocolade over voor een feestelijke finish.
Laat het geheel minimaal 30 minuten opstijven in de koelkast – als je het volhoudt.
Extra tips voor nóg meer plezier
Varieer erop los: Geen chocoladekoekjes in huis? Gebruik bastognekoeken, digestive biscuits of zelfs speculaas voor een verrassende twist.
Fruitsensatie: Voeg plakjes aardbei, kiwi of blauwe bessen toe voor een frisse, kleurrijke touch.
Geduld loont: De smaken trekken nóg beter in als je het dessert een paar uur laat staan. Maar hey, wij snappen het als je dat niet kunt afwachten.
Inpakken en… opeten!
Wie had gedacht dat je in vijf minuten zo’n feestje op een lepeltje kon toveren? Met een paar eenvoudige ingrediënten en nul ovenstress maak jij een fris, romig dessert waar iedereen blij van wordt. Perfect als snel toetje of verrassende traktatie. Dus waar wacht je nog op? Probeer het uit – en geniet elke hap!