Courgettesoep is zo’n gerecht dat altijd goed van pas komt. Het is eenvoudig te maken, gezond en licht, maar tegelijkertijd rijk en romig van smaak. Perfect als voorgerecht tijdens een diner, maar ook ideaal als snelle lunch of lichte avondmaaltijd. Het mooie aan courgettesoep is dat je er eindeloos mee kunt variëren. Met een paar extra ingrediënten geef je de soep telkens weer een andere draai. In dit recept leer je hoe je de basis maakt én krijg je suggesties om het gerecht nog feestelijker of vullender te maken.

Ingrediënten (voor 4 personen)
2 middelgrote courgettes, in blokjes gesneden
1 ui, fijngesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 middelgrote aardappel, geschild en in blokjes (voor extra romigheid)
750 ml groentebouillon
2 eetlepels olijfolie
100 ml kookroom of slagroom (optioneel)
1 theelepel tijm of oregano
Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
Verse peterselie of bieslook voor de garnering

Bereiding
Fruit de groenten
Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit hierin de ui glazig. Voeg de knoflook toe en laat kort meebakken tot de aroma’s vrijkomen.Courgette en aardappel toevoegen
Doe de blokjes courgette en aardappel in de pan en bak deze enkele minuten mee. Dit zorgt voor extra smaak en een licht geroosterde toets.Bouillon erbij
Schenk de groentebouillon in de pan, voeg de tijm of oregano toe en breng het geheel aan de kook. Laat de soep ongeveer 15 minuten zachtjes pruttelen, totdat de courgette en aardappel gaar zijn.Pureren
Gebruik een staafmixer om de soep glad te pureren. Voor een extra romige textuur kun je de kookroom toevoegen en nog even kort mee laten koken.Afwerking
Breng de soep op smaak met zout en peper en serveer in mooie kommen. Garneer met gehakte peterselie, bieslook of een swirl van room.

Wat kun je erin of erbij doen?
Het fijne aan courgettesoep is dat je eindeloos kunt variëren. Hier zijn een paar suggesties om het gerecht nog spannender te maken:
Kaasvariatie: Voeg bij het serveren een lepeltje zachte geitenkaas of een beetje geraspte Parmezaan toe. Dit geeft een heerlijke hartige diepte.
Met spekjes: Bak wat spekjes of pancetta krokant en strooi deze vlak voor het serveren over de soep voor een zoutig en knapperig accent.
Met kruidenolie: Maak een eenvoudige basilicumolie door wat verse basilicum te pureren met olijfolie en druppel dit over de soep voor een frisse, kruidige smaak.
Met croutons: Snijd oud brood in blokjes, besprenkel met olijfolie en rooster in de oven. De knapperige croutons geven de soep textuur en bite.
Met extra groenten: Wil je een vollere soep? Voeg tijdens het koken prei of spinazie toe. Dit geeft een extra laagje smaak en maakt de soep nog gezonder.

Wat serveer je erbij?
Courgettesoep kan zowel een lichte maaltijd als een volwaardig dineronderdeel zijn, afhankelijk van wat je ernaast serveert. Hier wat ideeën:
Vers brood: Denk aan knapperig stokbrood, ciabatta of een rustiek desembrood. Heerlijk om in de soep te dippen.
Kaasplankje: Combineer de lichte soep met een kleine selectie kazen, zoals brie, manchego of blauwe kaas.
Salade: Een frisse salade met rucola, tomaatjes en pijnboompitten vormt een mooie aanvulling op de zachte smaken van de soep.
Wijnsuggestie: Serveer de soep met een frisse witte wijn, bijvoorbeeld een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay. Deze wijnen sluiten goed aan bij de zachte en romige structuur van de soep.
Variatietip voor de feestdagen
Wil je de courgettesoep wat chiquer maken voor een diner? Voeg dan een scheutje truffelolie toe of garneer met geroosterde pijnboompitten en een plukje rucola. Zo krijgt een eenvoudig gerecht meteen een luxe uitstraling.
Courgettesoep is een veelzijdige klassieker die je in minder dan een half uur op tafel hebt. De basis is eenvoudig, maar de mogelijkheden om te variëren zijn eindeloos. Of je nu kiest voor een lichte lunch, een voorgerecht bij een diner of een feestelijke variant met luxe ingrediënten: courgettesoep blijft altijd een succes. Serveer er wat brood of een frisse salade bij en je hebt een gerecht dat iedereen aan tafel kan waarderen.










