Op zoek naar een smaakvol, zonnig gerecht dat meteen vakantiegevoel oproept? Dan is deze huisgemaakte paella precies wat je zoekt! Dit recept voor 4 personen is rijkgevuld met sappige kippenpoten, malse kippendijen, knapperige boontjes, frisse citroen en gamba’s die het geheel een luxe touch geven. Perfect voor een diner in het weekend of een zomerse eetavond buiten. En het mooie: je maakt dit allemaal gewoon in één pan!
🛒 Ingrediënten (voor 4 personen)
-
2 kippenpoten (in tweeën gesneden)
-
300 g kippendijfilet, in stukjes
-
200 g verse of diepvries gamba’s, met of zonder schaal
-
200 g sperziebonen, geblancheerd
-
300 g paellarijst of risottorijst
-
1 liter kippenbouillon (warm)
-
1 ui, fijngesnipperd
-
2 teentjes knoflook, fijngehakt
-
1 tomaat, geraspt of heel fijn gesneden
-
1 tl gerookt paprikapoeder
-
1/2 tl saffraan (of kurkuma als alternatief)
-
1 citroen, in partjes
-
Olijfolie
-
Zout en peper naar smaak
-
Optioneel: verse peterselie en extra citroen voor garnering
👩🍳 Bereidingswijze
1️⃣ Kip aanbraden
Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote, platte pan (bij voorkeur een paellapan of koekenpan). Bak de kippenpoten goudbruin aan beide kanten. Voeg daarna de kippendijstukjes toe en bak ze rondom bruin. Haal het vlees even uit de pan en leg apart.
2️⃣ Aromaten bakken
Voeg wat extra olie toe als dat nodig is en fruit de ui en knoflook aan in dezelfde pan tot ze glazig zijn. Voeg dan de geraspte tomaat, paprikapoeder en saffraan toe. Laat dit een paar minuten pruttelen tot je een geurige basissaus hebt.
3️⃣ Rijst toevoegen
Roer de rijst erdoor en laat deze kort meebakken zodat de korrels de smaken opnemen. Giet dan de warme bouillon erbij en roer één keer goed door. Leg nu de kip weer terug in de pan.
4️⃣ Gamba’s & boontjes toevoegen
Na 10 minuten zachtjes koken leg je de sperziebonen en gamba’s bovenop de rijst. Druk ze lichtjes aan zodat ze mee garen. Laat de paella nu zonder roeren verder sudderen tot de rijst gaar is en het vocht is opgenomen (ongeveer nog 10-15 minuten).
5️⃣ Garneren en serveren
Laat de paella een paar minuten rusten van het vuur af. Garneer met partjes citroen en eventueel wat verse peterselie. Serveer direct uit de pan!
🍷 Serveertips
Deze paella is heerlijk met een frisse groene salade en knapperig stokbrood. Wat wijn erbij? Kies voor een gekoelde Albariño of een droge Verdejo – licht, citrusachtig en perfect bij de citroen en gamba’s.
Volg ons ook op Facebook voor de leukste tips, ideetjes en nieuwe patronen! 💡💛 Zie hier nog meer lekkere recepten