Soms heb je van die dagen waarop je eigenlijk geen zin hebt om lang in de keuken te staan, maar toch iets lekkers en huiselijks op tafel wilt zetten. Voor dat soort momenten is er deze knoflookboter-kruidenpasta. Een gerecht dat niet alleen eenvoudig is, maar ook in een mum van tijd klaarstaat. En laten we eerlijk zijn: wie kan de geur van smeltende boter en knoflook weerstaan? Met een handvol ingrediënten en slechts vijf minuten kooktijd tover je een bord vol comfortfood op tafel dat smaakt alsof je uren hebt staan kokkerellen.

Ingrediënten
Voor dit recept heb je maar een paar simpele dingen nodig:
200 g spaghetti (bij voorkeur harde tarwe, al dente gekookt)
4 eetlepels boter (liefst gezouten, voor extra smaak)
3 teentjes knoflook, fijngehakt
1 theelepel gedroogde oregano
1 theelepel gedroogde tijm
Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
Verse peterselie, fijngehakt (voor de afwerking)
Geraspte Parmezaan (optioneel, maar sterk aanbevolen)
Zo maak je het stap voor stap
Pasta koken
Vul een ruime pan met water en voeg een flinke snuf zout toe – dit geeft de pasta al vanaf het begin smaak. Breng het water aan de kook en doe de spaghetti erin. Roer kort door zodat de slierten niet aan elkaar plakken. Kook de pasta tot hij al dente is: gaar, maar nog met een stevige bite. Dit duurt meestal 8 tot 10 minuten, afhankelijk van het merk en type spaghetti.De boterbasis maken
Terwijl de pasta kookt, zet je een grote koekenpan of hapjespan op middelhoog vuur. Smelt de boter rustig zodat deze niet verbrandt maar wel een mooie, romige basis vormt. De geur van boter die langzaam smelt, is al een voorproefje van wat er komen gaat.
Knoflook fruiten
Voeg nu de fijngehakte knoflook toe. Laat de stukjes zachtjes bakken in de boter tot ze goudbruin en geurig zijn. Dit duurt maar een minuutje, dus blijf er goed bij. Zodra de knoflook een diepere geur verspreidt, weet je dat het tijd is voor de volgende stap.Kruiden toevoegen
Strooi de oregano en tijm in de pan. Roer alles goed door zodat de gedroogde kruiden hun aroma loslaten in de warme boter. Dit zorgt voor die typische mediterrane smaak die zo goed samengaat met knoflook en pasta.Pasta en saus samenbrengen
Zodra de spaghetti gaar is, giet je hem af. Bewaar eventueel een klein kopje kookvocht, dat kun je gebruiken om de saus later wat smeuïger te maken. Doe de pasta direct in de pan met de knoflookboter en schep goed om. Zorg dat elke sliert omhuld is met de geurige saus. Als het geheel iets te droog lijkt, voeg dan een scheutje van het kookvocht toe – dit bindt de saus en maakt hem extra romig.Afwerking en serveren
Breng de pasta op smaak met zout en versgemalen peper. Strooi er wat versgehakte peterselie overheen voor een frisse tegenhanger van de romige boter. Serveer de pasta direct, terwijl hij nog dampend heet is. Voor een luxere versie kun je er rijkelijk Parmezaan overheen raspen – dit maakt het gerecht nog voller en hartiger.
Waarom dit recept zo fijn is
Het mooie van dit gerecht is de eenvoud. Je hebt geen ingewikkelde technieken nodig en ook geen lange lijst met ingrediënten. Toch levert het een volle, hartige smaak op waar iedereen blij van wordt. Bovendien kun je er eindeloos mee variëren: voeg wat chilivlokken toe voor een pittige kick, meng er wat gebakken champignons door voor extra bite, of serveer het met een frisse salade ernaast voor een complete maaltijd.

Deze knoflookboter-kruidenpasta bewijst dat lekker eten niet ingewikkeld of tijdrovend hoeft te zijn. In vijf minuten heb je een gerecht dat ruikt als een Italiaanse trattoria en smaakt als een warme omhelzing. Perfect voor een drukke doordeweekse avond, maar ook ideaal om indruk te maken op gasten zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan. Zet een schaal in het midden van de tafel, strooi er royaal Parmezaan over en geniet.










