Kaasachtige aardappelmuffins
Wanneer ik nog wat aardappelpuree over heb, zijn deze kaasachtige aardappelmuffins het eerste wat ik maak. Ze zijn goudbruin aan de buitenkant, luchtig vanbinnen en barsten van de hartige kaassmaak. Of ik ze nu serveer bij de brunch, meeneem voor de lunch of presenteer als feesthapje — ze zijn altijd als eerste op. Warm, knapperig en heerlijk troostrijk bij elke hap.
Waarom jij deze steeds opnieuw wil maken
Deze gebakken aardappelmuffins zijn mijn geheime truc om restjes om te toveren tot iets nieuws én lekkers. Hierom ben ik fan:
-
Knapperige randjes: Doordat je ze in een muffinvorm bakt, worden de buitenkantjes lekker krokant
-
Gesmolten kaas vanbinnen: De cheddar zorgt voor rijke, hartige smeltplekjes
-
Handig om mee te nemen: Ideaal voor meal prep, snackmomenten of lunchboxen
-
Helemaal naar smaak aan te passen: Voeg kruiden, groenten of wat eiwitten toe zoals jij het lekker vindt
Als je gek bent op gevulde aardappelnestjes of krokante aardappel-uipannenkoekjes, dan moet je deze echt eens proberen. Je maakt er met simpele ingrediënten iets compleet nieuws van.
Ingrediënten
-
750 g aardappelpuree (koud of op kamertemperatuur)
-
100 g geraspte cheddar
-
2 eieren
-
15 g verse bieslook, fijngehakt
-
Zout en peper naar smaak
Zo maak je ze stap voor stap
1. Verwarm de oven voor en vet de vorm in
Verwarm de oven voor op 200°C. Vet een standaard muffinvorm in met boter, olie of bakspray.
2. Meng alle ingrediënten
Doe de aardappelpuree, geraspte kaas, eieren, bieslook, zout en peper in een kom en meng alles goed door elkaar.
3. Vul de muffinvorm
Schep het mengsel in de vormpjes. Vul ze tot aan de rand.
4. Bak tot ze goudbruin zijn
Bak ze 25–30 minuten, tot de bovenkant goudbruin is en de randjes krokant.
5. Laat afkoelen en serveer
Laat de muffins een paar minuten afkoelen voor je ze voorzichtig losmaakt met een lepel of botermes. Serveer ze warm, als bijgerecht, snack of lichte maaltijd.
Variatie-ideeën voor jouw aardappelmuffins
Ik maak deze muffins eigenlijk nooit precies hetzelfde. De basis van puree en kaas is al heerlijk, maar het is ook de perfecte manier om restjes op te maken. Hier zijn wat variaties die ik graag gebruik:
-
Eiwitboost: Voeg stukjes gekookte kip, rulgebakken rundergehakt of kalkoenbacon toe
-
Groentevariant: Meng er fijngehakte paprika, gare broccoli of gekarameliseerde ui door
-
Kruidenvariatie: Wissel de bieslook in voor peterselie, dille of tijm
-
Pittige twist: Voeg een snuf chilivlokken of een drupje hot sauce toe
-
Kaasvariatie: Probeer ook eens mozzarella, oude kaas of gerookte Gouda
Volg ons ook op Facebook voor de leukste tips en ideetjes ! 💡💛 Zie hier nog meer lekkere recepten