Er zijn van die klassiekers die nooit uit de mode raken – en gevulde eieren horen daar absoluut bij. Ze zijn een vaste waarde op verjaardagen, feestjes, buffetten en picknicks. Waarom? Omdat ze eenvoudig te maken zijn, er altijd feestelijk uitzien, en bovenal: ontzettend lekker zijn. De zachte vulling van eigeel, mayonaise en een vleugje mosterd smelt op je tong. Met een snufje paprikapoeder of wat verse bieslook erop worden ze helemaal onweerstaanbaar.
Of je ze nu maakt voor een feestje of gewoon als lekkere snack bij de lunch – deze gevulde eieren zijn altijd een succes. En geloof het of niet: je hebt er amper iets voor nodig.
Ingrediënten (voor 12 halve eieren / 6 personen)
-
6 eieren
-
3 eetlepels mayonaise
-
1 theelepel mosterd (optioneel)
-
Zout en peper naar smaak
-
Paprikapoeder (mild) of bieslook voor garnering
Zo maak je ze stap voor stap
1. Kook de eieren perfect gaar
Breng een pan met water aan de kook en voeg voorzichtig de eieren toe. Kook ze ongeveer 10 minuten voor hardgekookte eieren. Giet ze daarna af en laat ze schrikken onder koud stromend water. Laat ze vervolgens helemaal afkoelen – dat maakt het pellen makkelijker en voorkomt een grijzig eigeel.
2. Pel en halveer
Pel de eieren voorzichtig en snijd ze in de lengte doormidden. Lepel het eigeel er voorzichtig uit en doe dat in een mengkom. Leg de halve eiwitten op een schaal of bord.
3. Maak de vulling
Prak het eigeel fijn met een vork. Voeg de mayonaise en eventueel de mosterd toe. Breng op smaak met een beetje zout en peper. Roer tot een romige, gladde massa. Je kunt eventueel een theelepeltje water of extra mayo toevoegen als de vulling wat te droog is.
4. Vul de eieren
Schep het mengsel in een spuitzak (of gebruik een plastic zakje waar je het puntje van afknipt) voor een mooie presentatie. Geen spuitzak bij de hand? Geen probleem – met een lepeltje lukt het ook prima. Vul elk eiwithelftje royaal met het eigeelmengsel.
5. Garneer
Bestrooi de eieren met een snufje mild paprikapoeder voor kleur en een beetje extra smaak. Liever iets fris? Fijngesneden bieslook of peterselie is ook een heerlijke topping.
Tips & variaties
-
Voeg voor een wat pittigere variant een beetje cayennepeper of mosterdpoeder toe aan de vulling.
-
Houd je van fris? Meng een klein beetje fijngehakte augurk of zilveruitjes door de vulling.
-
Voor extra smeuïgheid kun je een theelepeltje crème fraîche of Griekse yoghurt toevoegen.
Eindeloos lekker en tijdloos populair
Of je ze nu serveert tijdens Pasen, op een feestje, bij de borrel of gewoon op een zondagmiddag: gevulde eieren blijven een publiekslieveling. Simpel, klassiek en altijd op. En het mooiste? Ze zijn van tevoren te maken en in de koelkast te bewaren tot het moment van serveren.
Dus… ga aan de slag, maak een schaal vol en kijk hoe ze als sneeuw voor de zon verdwijnen. Smakelijk!