Een zomerse dag vraagt om een lichte, frisse maaltijd die toch voldoende vult. Deze kleurrijke pastasalade met broccoli, paprika, tomaatjes en fusilli in een romige saus is precies wat je nodig hebt. Fris, voedzaam en met een verrassende bite van knapperige groenten, brengt deze salade je smaakpapillen in feeststemming. Wil je het net wat luxer maken? Voeg dan wat sappige garnalen of malse kip toe. Perfect als lunch, bijgerecht of zelfs hoofdgerecht op warme dagen!
Ingrediënten (voor 4 personen)
-
250 gram gekleurde fusilli
-
1 kleine stronk broccoli, in kleine roosjes verdeeld
-
1 rode paprika, in blokjes
-
1 rode ui, fijn gesnipperd
-
200 gram cherrytomaatjes, gehalveerd
-
200 ml crème fraîche of yoghurt (voor een lichte saus)
-
1 eetlepel mayonaise
-
1 theelepel mosterd
-
1 teentje knoflook, fijngehakt
-
Sap van ½ citroen
-
Verse basilicum of peterselie, fijngehakt
-
Zout en peper naar smaak
-
Optioneel: 200 gram garnalen (gepeld) of kipfilet (in stukjes)
Bereidingswijze
-
Pasta koken: Breng een grote pan met ruim water aan de kook, voeg wat zout toe en kook de gekleurde fusilli volgens de aanwijzingen op de verpakking al dente. Giet af en spoel af met koud water om het kookproces te stoppen. Laat goed uitlekken.
-
Broccoli blancheren: Breng opnieuw een pan water aan de kook. Voeg de broccoli toe en blancheer 2-3 minuten tot de roosjes net gaar maar nog knapperig zijn. Giet af en spoel met koud water zodat de broccoli zijn frisse groene kleur behoudt.
-
Groenten voorbereiden: Snijd de rode paprika in kleine blokjes, snipper de rode ui fijn en halveer de tomaatjes. Zet alles klaar in een grote mengkom.
-
Romige saus maken: Meng in een kommetje de crème fraîche of yoghurt met mayonaise, mosterd, knoflook en het citroensap. Breng op smaak met zout en peper. Voeg wat verse kruiden toe voor extra frisheid.
-
Eventueel eiwitten bereiden:
-
Garnalen: Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak de garnalen 2-3 minuten tot ze roze en gaar zijn. Breng op smaak met zout en peper.
-
Kip: Snijd de kipfilet in kleine stukjes, kruid met zout en peper en bak ze in wat olie gaar en goudbruin.
-
-
Salade samenstellen: Voeg de afgekoelde pasta en broccoli toe aan de kom met paprika, ui en tomaatjes. Giet de romige saus erover en meng alles goed door elkaar zodat alle ingrediënten mooi bedekt zijn.
-
Afmaken: Schep de warme garnalen of kip erdoor voor een lekkere contrast in temperatuur. Garneer met extra verse kruiden voor een frisse touch.
Serveeradvies
Serveer deze pastasalade licht gekoeld of op kamertemperatuur. Perfect als lichte lunch of zomers diner, maar ook ideaal om mee te nemen naar een picknick of barbecue. De combinatie van knapperige groenten met romige dressing en eventueel eiwit maakt het een compleet en gezond gerecht.
Waarom je dit gerecht moet proberen
Deze frisse pastasalade is niet alleen makkelijk te maken, maar ook een plaatje om te zien. Door de verschillende kleuren en texturen krijgt je bord een feestelijke uitstraling. De romige saus met een hint van citroen zorgt voor een perfecte balans tussen fris en zacht, terwijl de groenten zorgen voor een aangename crunch. Bovendien kun je het gerecht heel eenvoudig aanpassen: houd je van vis? Voeg dan garnalen toe, liever kip? Geen probleem! Vegetarisch? Laat het eiwit dan weg en geniet van de pure smaken.
Met dit recept zet je in minder dan een half uur een gezonde, smaakvolle maaltijd op tafel waar het hele gezin blij van wordt. Probeer het eens als frisse afwisseling en geniet van een zomerse smaaksensatie!