Heb je zin in een echte klassieker met een frisse twist? Dan is deze blauwe bessen taart precies wat je zoekt. Deze rijkgevulde taart is het ultieme dessert voor fruitliefhebbers: een krokante, boterige bodem, een sappige, zoetzure vulling van verse blauwe bessen, en een subtiele glazuurlaag voor dat extra beetje verleiding.
Of je nu een feestje geeft, een zomerse picknick organiseert of gewoon een traktatie bij de koffie wilt: deze taart doet het altijd goed. En je hoeft echt geen ervaren bakker te zijn om ermee te schitteren!
🍇 Wat heb je nodig?
Voor het deeg:
-
250 gram bloem
-
100 gram kristalsuiker
-
225 gram ongezouten roomboter (koud, in blokjes)
-
1 ei
-
1 theelepel vanille-extract
-
¼ theelepel zout
Voor de blauwe bessen vulling:
-
250 gram verse blauwe bessen
-
50 gram kristalsuiker
-
1 eetlepel citroensap
-
1 eetlepel maïzena
Voor het glazuur:
-
125 gram poedersuiker
-
2 eetlepels melk
-
½ theelepel vanille-extract
👩🍳 Zo maak je deze heerlijke taart:
1. Maak het deeg
Meng bloem en suiker in een kom. Voeg de blokjes koude boter toe en wrijf dit met je vingers of met een deegsnijder door tot het mengsel op broodkruim lijkt. Voeg dan het ei, vanille en zout toe. Kneed tot een samenhangend deeg, vorm tot een platte schijf en wikkel in vershoudfolie. Laat het deeg minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
2. Bereid de vulling
Doe de blauwe bessen in een pannetje met suiker, citroensap en maïzena. Verwarm op middelhoog vuur en blijf roeren tot de bessen openspatten en het mengsel dikker wordt. Laat het afkoelen tot gebruik.
3. Verwarm de oven voor en rol het deeg uit
Verwarm de oven voor op 175°C. Haal het deeg uit de koelkast en rol 2/3 van het deeg uit tot een ronde lap die in een ingevette taartvorm van ongeveer 22 cm past. Druk goed aan op de bodem en zijkanten.
4. Vul de taart
Schep de afgekoelde blauwe bessen vulling in de taartbodem en verdeel gelijkmatig.
5. Dek af met deeg
Rol het overige deeg uit en snijd er repen van voor een klassiek raster bovenop, of dek de taart helemaal af met een lap deeg (maak dan wat sneetjes bovenin voor stoom). Druk de randen goed dicht.
6. Bak de taart
Zet de taart in de voorverwarmde oven en bak in ongeveer 40–45 minuten goudbruin en gaar. Laat daarna volledig afkoelen op een rooster.
7. Werk af met glazuur
Meng de poedersuiker, melk en vanille-extract tot een glad glazuur. Druppel dit met een lepel over de afgekoelde taart voor een feestelijk effect.
Een stukje zomer op je bord
Deze blauwe bessen taart is het perfecte evenwicht tussen fris en zoet, knapperig en smeuïg. Serveer ‘m op kamertemperatuur of licht gekoeld met een toef slagroom of bolletje vanille-ijs voor een ultiem dessertmoment.
Leuk weetje: Blauwe bessen worden vaak “superfruit” genoemd vanwege hun antioxidanten. Dus technisch gezien is deze taart ook een beetje goed voor je… toch? 😉
Of je nu je gasten wilt verrassen of jezelf trakteert op een heerlijke bakdag: met deze blauwe bessen taart haal je gegarandeerd de zomer in huis. Smullen maar!
Volg ons ook op Facebook voor de leukste tips en ideetjes ! 💡💛 Zie hier nog meer lekkere recepten