Gehaktbrood is een van die gerechten die nooit uit de mode raken. Het is makkelijk te maken, voedzaam en brengt met zijn rijke aroma’s een gevoel van comfort op tafel. Of je het nu serveert met aardappelpuree, een frisse salade of simpelweg met wat brood erbij, dit gerecht valt altijd in de smaak. In dit recept laten we zien hoe je met een paar eenvoudige ingrediënten een smeuïg gehaktbrood maakt, gestoofd in een heerlijke tomatensaus die het gerecht helemaal afmaakt.

Ingrediënten
500 gram gemengd gehakt (rund en varken)
2 uien, fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 eieren
100 gram paneermeel
Zout en peper naar smaak
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel mosterd
2 eetlepels verse peterselie, fijngehakt
2 eetlepels olie
200 ml groentebouillon
2 eetlepels tomatenpuree
1 eetlepel bloem
Bereidingswijze
Begin met het mengen van het gehakt in een ruime kom samen met de fijngesneden ui, knoflook, eieren en het paneermeel. Voeg zout, peper, paprikapoeder en mosterd toe voor extra smaak. Meng alles goed door met je handen of een lepel totdat alle ingrediënten gelijkmatig verdeeld zijn. Roer ook de verse peterselie erdoor voor een frisse toets. Vorm het gehaktmengsel tot een mooie, stevige broodvorm.
Verhit de olie in een braadpan en bak het gehaktbrood rondom op hoog vuur mooi bruin. Dit zorgt voor een krokant korstje en een volle smaak. Haal het gehaktbrood uit de pan en zet het even apart.

In dezelfde braadpan voeg je de groentebouillon, tomatenpuree en bloem toe. Roer dit goed door elkaar zodat er een gebonden saus ontstaat en er geen klontjes meer zijn. Leg het gehaktbrood terug in de pan en zorg dat het goed bedekt is met de saus.
Dek de pan af met een deksel en zet deze in een voorverwarmde oven op 180 graden Celsius. Laat het gehaktbrood in ongeveer een uur langzaam garen en de smaken goed intrekken. De saus wordt hierdoor heerlijk dik en smeuïg.
Na het garen haal je het gehaktbrood uit de oven en laat het kort rusten. Snijd het daarna in mooie plakken en serveer het met de rijke tomatensaus uit de pan. Dit gerecht gaat perfect samen met bijvoorbeeld aardappelpuree, gekookte groenten of een frisse salade.

Smakelijk genieten van een klassieker
Dit gehaktbrood is een echte klassieker die met weinig moeite veel smaak levert. Het is ideaal voor doordeweeks, maar kan ook prima als hoofdgerecht tijdens een gezellige familiebijeenkomst. Door het langzaam garen in de oven krijgt het gehaktbrood een sappige structuur en een heerlijke smaak die iedereen zal waarderen.
Probeer dit recept eens uit en ontdek hoe eenvoudig het is om met een paar basisingrediënten een gerecht op tafel te zetten dat comfort en smaak perfect combineert. Eet smakelijk!










