Weinig gerechten weten luxe en comfort zo goed te combineren als steak met knoflookboter en aardappeltjes. De sappige malse steak, krokant gebakken aardappeltjes en een rijke saus van knoflookboter maken dit een gerecht dat zowel feestelijk als huiselijk aanvoelt. Ideaal voor een romantisch diner, een gezellig familieweekend of gewoon als je jezelf eens echt wilt verwennen. Het mooie is: je hoeft er niet voor naar een restaurant, want dit maak je eenvoudig zelf in je eigen keuken.

Ingrediënten (voor 2 personen)
2 entrecotes of kogelbiefstukken (ongeveer 200 gram per stuk)
4 middelgrote kruimige aardappelen
100 gram ongezouten roomboter
4 teentjes knoflook, fijngehakt
3 takjes verse tijm
2 eetlepels olijfolie
Zout en versgemalen peper naar smaak
Verse peterselie, fijngehakt (voor garnering)

Stap 1: De juiste ingrediënten kiezen
Voor het beste resultaat kies je een goed dooraderd stuk vlees, zoals entrecote. Het vet in de steak zorgt voor extra smaak en malsheid. Kruimige aardappelen zijn perfect, omdat ze van binnen zacht worden en van buiten lekker krokant. Verse kruiden en knoflook tillen de boter naar een hoger niveau.
Stap 2: De steak voorbereiden
Dep het vlees droog met keukenpapier. Bestrooi beide kanten royaal met zout en peper. Laat de steaks vervolgens 20–30 minuten op kamertemperatuur rusten. Zo trekken de smaken in het vlees en gaart de steak straks gelijkmatiger.
Stap 3: De aardappeltjes klaarmaken
Was en eventueel schil de aardappelen. Snijd ze in kleine blokjes of partjes zodat ze snel en gelijkmatig garen. Meng ze in een kom met een scheut olijfolie, zout en peper. Dit geeft alvast een mooie basis voor de smaak.
Stap 4: De steaks bakken
Verhit een gietijzeren pan of koekenpan op hoog vuur tot deze goed heet is. Voeg een beetje olijfolie toe en leg de steaks in de pan. Bak ze 3 à 4 minuten per kant voor een medium-rare resultaat. Houd je van iets meer doorbakken? Laat ze dan een minuutje langer liggen. Haal het vlees daarna uit de pan en laat het rusten onder aluminiumfolie.
Stap 5: De aardappeltjes bakken
Smelt de helft van de roomboter in een tweede pan op middelhoog vuur. Voeg de knoflook en tijm toe en laat dit kort meebakken zodat de boter alle smaken opneemt. Doe de aardappelblokjes erbij en bak ze goudbruin en krokant in ongeveer 15–20 minuten. Schep regelmatig om.

Stap 6: De knoflookboter maken
Smelt ondertussen de resterende boter in een klein pannetje en voeg opnieuw wat knoflook toe. Laat dit rustig pruttelen tot de knoflook goudbruin is en een heerlijke geur verspreidt.
Stap 7: Serveren
Snijd de steaks in mooie plakken tegen de draad in en leg ze op een schaal samen met de krokante aardappeltjes. Lepel de knoflookboter royaal over het vlees en de aardappelen heen. Werk af met fijngehakte peterselie voor een frisse toets.

Een gerecht om te herhalen
Steak met knoflookboter en aardappeltjes is een gerecht dat altijd indruk maakt. Het combineert eenvoud met verfijning, en de smaken vullen elkaar perfect aan. Ideaal voor drukke dagen waarop je toch iets speciaals op tafel wilt zetten. Eén hap en je weet: dit ga je vaker maken.










