Bereid je voor op een culinaire ervaring die de essentie van de Aziatische keuken perfect vangt: een roerbakgerecht van mals rundvlees, zoete uien en frisse bosui. Dit is zo’n gerecht dat thuis even indrukwekkend smaakt als in een goed restaurant. De kracht zit in de eenvoud: dun gesneden rundvlees dat kort gemarineerd wordt, gecombineerd met een saus die zowel hartig als licht zoet is. Voeg daarbij de rokerige woksmaken en je hebt in minder dan een half uur een gerecht waar iedereen stil van wordt.

Het geheim van dit gerecht zit in de voorbereiding. Door het vlees tegen de draad in te snijden en kort te marineren, blijft het boterzacht tijdens het bakken. De saus is eenvoudig, maar zorgt voor precies de juiste balans tussen zout, umami en een subtiele zoetheid. Perfect om te serveren met gestoomde rijst of noedels.
Ingrediënten
Voor het rundvlees en de groenten
500 g ossenhaas of flanksteak, dun tegen de draad gesneden
4 bosuitjes, in stukken van ca. 5 cm
4 teentjes knoflook, fijngehakt
1 grote ui, in partjes gesneden
½ theelepel zout
½ theelepel suiker

Marinade
4 eetlepels sojasaus
4 eetlepels aardappelmeel of maïzena
2 eetlepels olijfolie
1,5 eetlepel baking soda
1 eetlepel suiker
1 theelepel zout
1 theelepel zwarte peper
Saus
2 eetlepels donkere sojasaus
80 ml water
Bereidingswijze
1. Marineren van het rundvlees (20–30 minuten)
Snijd het vlees tegen de draad in dunne reepjes. Meng alle marinade-ingrediënten in een ruime kom en voeg het vlees toe. Masseer de marinade zachtjes in de reepjes, dek de kom af en zet het 20 tot 30 minuten in de koelkast. Dit maakt het vlees extra mals.
2. Voorbereiden van de groenten (10 minuten)
Snijd de ui in grove partjes, hak de knoflook fijn en snijd de bosui in stukken. Meng de donkere sojasaus met het water tot een glad sausmengsel.
3. Het kookproces (ca. 15 minuten)
Verhit een wok of grote koekenpan op hoog vuur en voeg 2 eetlepels olie toe. Bak het gemarineerde vlees in kleine porties – 1 tot 2 minuten per portie – en zet apart. Roerbak vervolgens de uien een minuut, voeg daarna de knoflook en het witte deel van de bosui toe. Doe het vlees terug in de pan, giet het sausmengsel erbij en breng op smaak met zout en suiker. Laat alles nog kort roerbakken tot de saus licht indikt. Garneer met de groene delen van de bosui.

Serveeradvies
Dit gerecht is heerlijk met witte rijst, jasmijnrijst of udon-noedels. Voor extra frisheid kun je er komkommer of een lichte Aziatische salade naast serveren.
Kooktips
Vlees: Kies voor flanksteak of ossenhaas; deze soorten zijn goed dooraderd en blijven mals bij kort bakken. Vraag de slager om het vlees alvast dun te snijden, dat scheelt werk.
Sojasaus: Gebruik een combinatie van lichte en donkere sojasaus voor de beste balans. Lichte sojasaus is zoutiger, donkere geeft meer diepte en kleur.
Groenten: Verse bosui geeft een mildere smaak dan gewone ui en zorgt voor kleur op je bord.
Pannen: Een wok van gietijzer of carbon steel geeft de karakteristieke wok-smaak (ook wel wok hei genoemd).










