Heb je zin in een heerlijk zacht en luchtig pannenkoekje dat smaakt als een toetje, maar net zo makkelijk te maken is als een standaard ontbijt? Dan móet je deze kwarkpannenkoeken met puddingpoeder echt eens proberen. Sinds ik dit recept heb ontdekt, wil ik mijn pannenkoeken niet meer anders. Ze zijn romig, lichtzoet en hebben een zachte, bijna cake-achtige structuur – perfect voor een gezellige zondagochtend of een snelle zoete traktatie doordeweeks.

Wat dit recept zo bijzonder maakt, is het gebruik van vanillepuddingpoeder in plaats van bloem. Hierdoor krijgen de pannenkoeken die typische vanilletoets én een luchtige structuur, zonder zwaar te worden. In combinatie met kwark zorgt dit voor een heerlijk fris en eiwitrijk geheel.
Ingrediënten (voor 2-3 personen)
2 zakjes vanillepuddingpoeder (elk ca. 37 gram)
70 gram suiker (mag minder als je het minder zoet wil)
3 eieren
220 ml melk
140 gram magere kwark
Snufje zout
Zonnebloemolie of boter, om in te bakken

Zo maak je ze:
1. Het beslag maken
Neem een grote kom en voeg daar de puddingpoeder, suiker, eieren, melk, kwark en een snufje zout aan toe. Meng alles goed met een garde of mixer tot je een glad beslag hebt zonder klontjes.
De puddingpoeder vervangt in dit recept het traditionele meel en zorgt voor een romige textuur. De kwark maakt het geheel extra smeuïg en geeft de pannenkoekjes een licht frisse smaak.
2. Bakken
Verhit een beetje zonnebloemolie of boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Schep kleine hoeveelheden beslag in de pan (ongeveer 2 à 3 tegelijk) en bak de pannenkoekjes aan beide kanten goudbruin. Draai ze voorzichtig om zodra de onderkant stevig is en bubbeltjes verschijnen aan de bovenkant.
Let op: ze bakken iets sneller dan gewone pannenkoeken door de suiker, dus blijf erbij!
3. Serveren
Serveer de warme pannenkoeken met wat je lekker vindt: poedersuiker, jam, vers fruit zoals aardbeien of blauwe bessen, of een beetje honing. Ze zijn ook heerlijk met een toefje Griekse yoghurt of een klodder appelmoes.

Tips en variaties
Liever minder zoet? Laat de suiker achterwege als je met zoet beleg werkt, zoals jam of honing.
Glutenvrij? Kies voor glutenvrije puddingpoeder – ideaal als alternatief voor tarwemeel.
Meer eiwitten? Voeg wat extra kwark of een lepel eiwitpoeder toe aan het beslag.
Deze kwarkpannenkoeken zijn een echte aanrader voor wie houdt van snel, eenvoudig en verrassend lekker. Probeer ze één keer en je wilt geen gewone pannenkoeken meer!
Eet smakelijk! 🥄










