Er is weinig zo gezellig als een zelfgebakken taart op tafel zetten tijdens een familiebezoek of een middag met vrienden. In Duitsland hebben ze daar een heerlijke klassieker voor: de Quarkkuchen, oftewel kwarktaart. Deze taart is een lichtere variant van de bekende cheesecake en wordt niet gemaakt met roomkaas zoals de Amerikaanse versie, maar met kwark. Daardoor is hij fris van smaak, minder zoet en een stuk luchtiger. En het mooiste is: je hebt er geen ingewikkelde technieken of eindeloze ingrediëntenlijsten voor nodig. Met een paar simpele stappen en een handvol basisproducten zet je in een mum van tijd een overheerlijke taart op tafel.
Waar de Amerikaanse cheesecake vaak stevig, machtig en heel zoet is, heeft de Duitse Quarkkuchen een subtiele smaak en een fijne, zachte structuur. De kwark zorgt voor een frisse toets en door het toevoegen van fruit krijgt de taart een zomerse twist. Vooral mandarijntjes uit blik of kersen passen uitstekend bij deze taart en maken het geheel net wat specialer.

De ingrediënten voor een Quarkkuchen
Wat heb je nodig om zelf zo’n luchtige kwarktaart te maken? De volgende ingrediënten zijn voldoende voor een flinke taart:
800 gram kwark
220 gram margarine
180 gram suiker
120 gram bloem
5 eieren
2 zakjes vanillesuiker
½ zakje bakpoeder
Een scheutje citroensap
2 blikjes mandarijntjes op sap
Aan de slag: zo maak je Quarkkuchen
De bereiding is verrassend eenvoudig. Verwarm de oven eerst voor op 170 graden (boven- en onderwarmte). Neem daarna een grote kom en meng hierin de kwark, suiker, vanillesuiker, eieren, bloem, bakpoeder, margarine en een beetje citroensap. Mix alles goed door elkaar tot een mooi glad beslag.
Laat de mandarijntjes ondertussen goed uitlekken. Vervolgens meng je deze voorzichtig door het beslag. Wil je liever kersen of ander fruit gebruiken? Dat kan natuurlijk ook, zolang het fruit maar goed is uitgelekt zodat het beslag niet te nat wordt.

Vet een springvorm in en giet het beslag erin. Zet de taart ongeveer een uur in de oven. De taart is gaar als hij mooi goudgeel van kleur is en stevig aanvoelt. Laat de Quarkkuchen na het bakken in de oven afkoelen met de ovendeur op een kiertje. Zo voorkom je dat de taart inzakt en blijft hij mooi luchtig.
Lekker en veelzijdig
Wat deze taart zo leuk maakt, is dat hij geschikt is voor vrijwel elke gelegenheid. Of je nu een feestelijke middag organiseert, iets lekkers bij de koffie wilt serveren of een zomers dessert zoekt: de Quarkkuchen valt altijd in de smaak. Bovendien kun je eindeloos variëren met fruit en zelfs een vleugje kaneel of een handje rozijnen toevoegen voor een extra twist.

Kortom: deze Duitse klassieker is het perfecte voorbeeld van hoe eenvoudig en lekker bakken kan zijn. Een luchtige, frisse taart die snel op tafel staat en gegarandeerd voor blije gezichten zorgt. En pas maar op: voor je het weet is de hele taart op en vraagt iedereen om het recept!










