Ananas Upside Down Cupcakes met Tropische Twist

Ben je toe aan een zomerse traktatie die er niet alleen feestelijk uitziet, maar ook verrukkelijk smaakt? Dan zijn deze ananas upside down cupcakes precies wat je zoekt! Met een knapperig karamellaagje, sappige ananas en een luchtige cake zijn ze het perfecte dessert voor zowel een gezellige picknick als een chic etentje.

Waarom dit recept werkt

De combinatie van gekarameliseerde ananas en zachte vanillecake is onweerstaanbaar. Door ananas uit blik te gebruiken en maraschinokersen toe te voegen, bespaar je tijd zonder in te leveren op smaak. Het mengsel van gesmolten boter en bruine suiker zorgt voor een plakkerig, goudbruin laagje dat zich prachtig hecht aan de bovenkant van de cake – of eigenlijk de onderkant, want je keert ze natuurlijk om!

Daarnaast zorgt het gebruik van ingrediënten op kamertemperatuur voor een glad beslag en een egale structuur. En doordat ze individueel worden gebakken in een muffinvorm, krijgen ze allemaal een perfecte garing en een heerlijk krokant randje.

Ingrediënten (voor 12 cupcakes)

Voor de topping:

  • 60 g ongezouten boter, gesmolten

  • 100 g lichtbruine basterdsuiker

  • 6 ananasschijven uit blik, gehalveerd

  • 12 maraschinokersen (of gewone kersen op siroop)

Voor het beslag:

  • 130 g bloem (tarwebloem)

  • 150 g kristalsuiker

  • 1 zakje bakpoeder (16 g)

  • Snufje zout

  • 60 ml zonnebloemolie

  • 1 ei (middelgroot)

  • 60 ml melk

  • 60 ml ananassap (uit het blik)

Bereidingswijze

1. Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 175 °C (boven- en onderwarmte). Vet een muffinvorm voor 12 stuks goed in met boter of bakspray.

2. Topping maken

Meng de gesmolten boter met de bruine suiker. Verdeel dit mengsel over de bodem van elke muffinvorm. Leg in elke cup een halve ananasschijf en plaats een kers in het midden.

3. Cakebeslag

Meng in een grote kom de bloem, suiker, bakpoeder en zout. Voeg vervolgens de olie, het ei, de melk en het ananassap toe. Roer met een garde of mixer tot een glad beslag.

Verdeel het beslag over de muffinvormpjes, net boven de ananas. Vul ze niet te vol – ongeveer 2/3 is genoeg.

4. Bakken

Bak de cupcakes 20–25 minuten in het midden van de oven, of tot een satéprikker er schoon uitkomt. Laat 5 minuten afkoelen en draai dan voorzichtig om op een rooster. Laat volledig afkoelen of serveer nog een beetje warm – goddelijk!

Topping Variaties – maak het tropisch!

🥥 Kokos & ananas crunch

Rooster 2 eetlepels geraspte kokos en strooi dit over de warme cupcakes voor een extra bite.

🥭 Tropische fruitmix

Meng kleine stukjes mango, kiwi en papaya en serveer dit fris naast de cupcakes. Een kneepje limoensap en een drupje honing erbij maakt het helemaal af.

Baktips voor succes

  • Meet nauwkeurig: Gebruik maatbekers en lepels. Bij bakken komt het op precisie aan!

  • Werk georganiseerd: Zet alles klaar voordat je begint. Dan blijft het leuk én overzichtelijk.

  • Ingrediënten op kamertemperatuur: Zo meng je gemakkelijker en krijg je een luchtiger resultaat.

Deze ananas upside down cupcakes zijn niet alleen een lust voor het oog, maar ook een traktatie waar iedereen blij van wordt. Of je ze nu maakt voor een verjaardag, barbecue of gewoon op een zondagmiddag: ze brengen instant zonneschijn in huis. Tropische vibes gegarandeerd!

Laat je creativiteit de vrije loop – wie weet voeg jij jouw eigen twist toe. Én vergeet vooral niet: omdraaien maar!

Volg ons ook op Facebook voor de leukste tips en ideetjes ! 💡💛 Zie hier nog meer lekkere recepten