Niets brengt mensen zo samen als een heerlijke maaltijd vol warmte en traditie. In veel Italiaanse families is de combinatie van spaghetti met gehaktballen dan ook veel meer dan alleen eten; het is een gekoesterd erfstuk dat generatie na generatie wordt doorgegeven. Dit gerecht vertelt niet alleen het verhaal van de ingrediënten, maar ook van herinneringen, liefde en het samenzijn rondom de eettafel.
De oorsprong van dit klassieke recept ligt in Zuid-Italië, een regio waar simpele, verse ingrediënten met veel aandacht worden omgetoverd tot pure smaaksensaties. Hier draait het niet alleen om snelheid, maar om het respect voor het koken zelf. Elke gehaktbal wordt met liefde gevormd en elke saus met geduld gestoofd, precies zoals de oma’s en moeders dat vroeger deden.

Ingrediënten voor de gehaktballen
500 gram rundergehakt (liefst met 80/20 verhouding)
500 gram varkensgehakt
60 milliliter vers broodkruim
1 middelgrote ui, fijngehakt
1 ei op kamertemperatuur
Italiaanse kruidenmix, naar smaak (ongeveer 15 ml)
30 gram verse peterselie, fijngesneden
1½ theelepel zeezout
1 theelepel zwarte peper, versgemalen
1 theelepel paprika
Voor de saus en pasta
250 gram spaghetti van goede kwaliteit
800 milliliter geplette San Marzano tomaten uit blik
30 milliliter extra vierge olijfolie
3 tot 4 teentjes knoflook, fijngehakt
120 milliliter gereserveerd pastawater
Zo ga je aan de slag
Begin met het fijnsnijden van de ui en meng deze met het runder- en varkensgehakt. Voeg het broodkruim, het ei, de kruiden en de peterselie toe en kneed het geheel voorzichtig door elkaar. Laat het mengsel vervolgens 10 minuten rusten zodat de smaken goed kunnen intrekken. Vorm daarna gehaktballen van ongeveer 4 à 5 centimeter, en zorg dat je handen licht vochtig zijn om plakken te voorkomen.
Verhit de olijfolie in een grote pan en bak de gehaktballen rondom mooi bruin. Leg ze daarna even apart op keukenpapier. In dezelfde pan bak je kort de knoflook tot deze heerlijk ruikt, voeg de tomaten toe en leg de gehaktballen terug in de pan. Laat alles rustig 20 tot 25 minuten sudderen, afgedekt, zodat de smaken zich goed vermengen.

Ondertussen kook je de spaghetti in ruim gezouten water tot ze beetgaar zijn. Bewaar een beetje van het kookwater, want dat kan later helpen om de saus wat smeuïger te maken. Giet de pasta af zonder af te spoelen en voeg deze direct toe aan de saus met gehaktballen. Meng voorzichtig en laat nog een minuutje samen sudderen.
Tips voor het beste resultaat
Gebruik een mix van rund- en varkensvlees voor een rijkere smaak. Laat het gehaktmengsel even rusten voordat je ballen vormt, dit zorgt voor een stevigere binding. Versgeknipte peterselie geeft net dat extra frisse aroma en kook de pasta iets korter dan al dente, omdat deze nog gaart in de saus.
Variaties
Voor wie glutenvrij moet eten, kan het broodkruim vervangen worden door een glutenvrije variant. Vegetariërs kunnen kiezen voor plantaardige gehaktvervangers. En voor een extra smaakboost is een topping van Parmezaanse kaas altijd een goed idee..

Bewaren en bewaren
Gehaktballen kunnen je met gemak een dag van tevoren voorbereiden en in de koelkast bewaren. Wil je het bewaren voor later? Invriezen kan ook prima, tot wel drie maanden. Opwarmen gaat het beste langzaam in een pan, zodat de smaak behouden blijft.
Of je dit gerecht nu deelt met familie, vrienden of gewoon jezelf verwent, deze spaghetti met gehaktballen is een stukje Italië op je bord. Een gerecht dat generaties verbindt en elke keer weer smaakt naar liefde, traditie en huiselijkheid. Eet smakelijk!










