Een gerecht dat de finesse van de Franse keuken en de robuuste smaken van Italië samenbrengt? Dat is precies wat je krijgt met deze romige kip in mosterd-kaassaus. De pittige scherpte van Dijonmosterd, een onmisbaar Frans ingrediënt, gaat verrassend goed samen met de nootachtige, romige smaak van Asiago, een traditionele kaas uit Noord-Italië. Voeg daar gebakken champignons en verse tijm aan toe en je hebt een eenvoudig, maar indrukwekkend hoofdgerecht.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 2 grote kipfilets (±400 gram)

  • 250 gram verse champignons, in plakjes

  • 2 tenen knoflook, fijngehakt

  • 250 ml slagroom

  • 125 gram Asiago kaas, vers geraspt

  • 2 eetlepels Dijonmosterd

  • 1 eetlepel extra vergine olijfolie

  • 4-5 takjes verse tijm

  • Zeezout en versgemalen zwarte peper, naar smaak

Stap-voor-stap bereidingswijze:

Stap 1: Voorbereiden (±15 minuten)
Snijd de kipfilets in gelijke, niet te dunne plakjes. Dep ze droog en breng ze royaal op smaak met zout en peper. Rasp de kaas en meng die alvast met de room en Dijonmosterd in een kommetje – zo kunnen de smaken alvast samenkomen.

Snijd intussen ook de champignons in plakjes, hak de knoflook fijn en haal de blaadjes van de tijmtakjes.

Stap 2: Kip bakken (±10 minuten)
Verwarm de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Leg de kipstukjes in de pan en bak ze aan beide kanten goudbruin, ongeveer 3 tot 4 minuten per kant. Haal ze daarna even uit de pan en leg apart.

Stap 3: Champignons en knoflook (±5 minuten)
Doe de champignons in dezelfde pan. Laat ze 2 à 3 minuten bakken tot ze vocht verliezen en licht kleuren. Voeg dan de knoflook toe en bak nog een minuut mee, tot het begint te geuren.

Stap 4: De saus maken (±10 minuten)
Giet het roommengsel van kaas en mosterd in de pan. Roer alles goed door en leg de kip weer terug in de saus. Voeg ook de tijm toe. Laat het geheel 5 tot 7 minuten zachtjes sudderen, zonder het te laten koken, tot de saus mooi is ingedikt en de kip volledig gaar is.

Serveren:

Serveer de kip met champignons en de romige saus op warme borden. Garneer met wat extra tijmblaadjes voor een frisse touch. Heerlijk met bijvoorbeeld pasta, aardappelpuree of een stukje knapperig stokbrood.

Tips voor extra succes:

  • Zorg dat je kip op kamertemperatuur is voor je begint met bakken – dat voorkomt dat het vlees taai wordt.

  • Laat de saus nooit doorkoken, anders kan de room gaan schiften.

  • Geen Asiago in huis? Parmezaanse kaas is een prima vervanger, al is die iets zouter van smaak.

Dit gerecht is perfect voor een doordeweekse avond waarop je toch iets speciaals wilt serveren. Snel, smaakvol en nét even anders.