Er is iets magisch aan zelf koekjes bakken. De geur die zich door je huis verspreidt, het knapperige randje en het zachte hart van zo’n versgebakken lekkernij… Zandkoekjes met jam zijn hét perfecte voorbeeld van nostalgische eenvoud: boterig, kruimelig en met dat zoete vleugje jam precies in het midden. Of je ze nu maakt voor een gezellige middag met thee, een kinderfeestje of gewoon om jezelf te verwennen – deze koekjes zijn altijd een succes. En geloof het of niet: ze zijn verrassend makkelijk te maken!
Wat heb je nodig? (voor ca. 20 koekjes)
200 gram bloem
100 gram ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
75 gram poedersuiker
1 zakje vanillesuiker (of 1 theelepel vanille-extract)
Snufje zout
1 eidooier
2-3 eetlepels jam naar keuze (aardbei, framboos, abrikoos – wat je maar lekker vindt)
Zo maak je ze:
Deeg maken
Doe de boter, poedersuiker, vanillesuiker en een snufje zout in een kom. Mix dit met een handmixer (of met de hand) tot een zachte, romige massa. Voeg de eidooier toe en meng goed door.Bloem toevoegen
Zeef de bloem boven het botermengsel en kneed het met je handen tot een soepel deeg. Als het deeg te plakkerig is, kun je een beetje extra bloem toevoegen. Vorm het deeg tot een bal, wikkel het in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.Koekjes vormen
Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte). Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol het deeg uit tot een plak van ongeveer 0,5 cm dik en steek met een koekjesvorm rondjes uit. Leg de koekjes op de bakplaat.Jam toevoegen
Druk met je duim of de achterkant van een kleine lepel een kuiltje in het midden van elk koekje. Vul elk kuiltje met een klein beetje jam – niet te veel, want de jam wordt vloeibaar in de oven.Bakken maar!
Bak de koekjes 12–15 minuten in de voorverwarmde oven tot ze licht goudbruin zijn aan de randjes. Laat ze daarna afkoelen op een rooster – als je dat kunt weerstaan tenminste.
Zo simpel, zo lekker
Deze zandkoekjes met jam zijn een heerlijke combinatie van knapperig en zacht, met een fruitige twist in het midden. Serveer ze bij de thee of koffie, geef ze cadeau in een mooi doosje, of bewaar ze in een trommel voor je eigen zoete momenten. Eén ding is zeker: ze zijn zó lekker dat ze waarschijnlijk niet lang blijven liggen.
Dus trek die ovenhandschoenen aan en geniet van het plezier van zelf bakken – het resultaat is het meer dan waard.