Dit recept voor kippenpoten in een romige champignonsaus is eenvoudig te maken, maar smaakt alsof je er uren voor in de keuken hebt gestaan. De kip is lekker mals, de saus vol en fluweelzacht, met de aardse smaak van gebakken champignons. Serveer het met rijst, aardappelpuree of een stuk knapperig brood – en je hebt een complete, troostrijke maaltijd.

Ingrediënten (voor 4 personen):

Voor de kip:

  • 4 kippenpoten (drumsticks of hele bouten)

  • Zout en zwarte peper naar smaak

  • 1 theelepel paprikapoeder

  • 2 eetlepels bloem (voor een licht krokant laagje)

  • 2 eetlepels olijfolie of boter

Voor de romige saus:

  • 250 g champignons, in plakjes gesneden (witte of kastanjechampignons)

  • 1 sjalot of 1 kleine ui, fijngesnipperd

  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt

  • 200 ml kippenbouillon

  • 200 ml kookroom of slagroom

  • 1 theelepel mosterd (optioneel, voor wat pit)

  • 1 theelepel gedroogde tijm of Italiaanse kruiden

  • 1 eetlepel versgehakte peterselie (voor garnering)

Bereiding:

1. Kippenpoten voorbereiden:
Dep de kippenpoten droog met keukenpapier. Bestrooi ze rondom met zout, peper en paprikapoeder. Strooi daarna de bloem erover en wrijf het in. Dit geeft straks een mooie kleur en textuur aan de kip.

2. Kippenpoten aanbakken:
Verhit de olie of boter in een ruime koekenpan of braadpan op middelhoog vuur. Bak de kippenpoten rondom goudbruin in zo’n 8–10 minuten. Ze hoeven nog niet volledig gaar te zijn, want ze garen later verder in de saus. Haal ze uit de pan en leg ze even apart.

3. Champignons en smaakmakers:
In dezelfde pan (voeg indien nodig wat extra olie toe), fruit je de sjalot of ui 2 minuten tot glazig. Voeg daarna de champignons toe en bak ze al roerend totdat ze hun vocht verliezen en goudbruin kleuren, ongeveer 5–6 minuten. Voeg dan de knoflook toe en bak nog 1 minuut mee.

4. Saus maken:
Blus het geheel af met de kippenbouillon en schraap de aanbaksels van de bodem los voor extra smaak. Roer daarna de room en mosterd erdoorheen, samen met de tijm of Italiaanse kruiden. Breng op smaak met zout en peper.

5. Kip terug in de pan:
Leg de kippenpoten voorzichtig terug in de saus. Zorg dat ze deels onderstaan en laat het geheel op laag vuur zachtjes sudderen met de deksel op de pan. Laat dit zo’n 25–30 minuten garen tot de kip gaar is en de saus is ingedikt.

6. Afwerken en serveren:
Proef de saus en breng indien nodig extra op smaak. Garneer met peterselie en serveer warm.

Serveerideeën:

  • Combineer met gestoomde broccoli, sperziebonen of een frisse salade.

  • Ook heerlijk met tagliatelle of aardappelpuree.

  • Voeg een scheutje witte wijn toe bij stap 4 voor een extra dimensie.

Eet smakelijk! Wil je een lichtere versie? Vervang dan de kookroom door lichte kookzuivel of een plantaardig alternatief zoals haverroom.