Op zoek naar een heerlijk visgerecht dat perfect is voor een gezellige avond? Deze romige ovenschotel met witte vis, garnalen, prei en champignons is een ware traktatie! Makkelijk te maken, vol smaak en klaar om indruk te maken. Serveer ‘m met rijst, gestoomde aardappelen of lekker vers brood om de saus op te dippen.

Wat heb je nodig? (voor 4 personen)
400 g witte visfilet (zoals kabeljauw, koolvis, heek of tong)
200 g gepelde garnalen (vers of uit de diepvries, ontdooid)
1 prei (ongeveer 150 g), in dunne ringen
150 g champignons, in plakjes
1 sjalotje, fijngehakt
30 g boter
1 eetlepel olijfolie
1 eetlepel bloem
150 ml droge witte wijn
200 ml slagroom
Zout en peper naar smaak
Verse peterselie, fijngehakt
(Optioneel) geraspte kaas voor gratineren
Zo maak je het:
1. Groenten bakken
Verwarm een klontje boter in een koekenpan. Voeg de prei en champignons toe en bak dit samen op middelhoog vuur zo’n 10 minuten tot de groenten zacht zijn. Haal van het vuur en zet apart.
2. Vis bakken
Snijd de visfilets in grove stukken. Verhit wat olijfolie in een pan en bak de vis aan beide kanten kort aan – ongeveer 2 minuten per kant. De vis hoeft nog niet helemaal gaar te zijn, dat gebeurt straks in de oven. Haal van het vuur en leg apart.
3. Romige saus maken
Gebruik dezelfde pan om de saus te maken. Laat de boter smelten en fruit het sjalotje zachtjes aan. Strooi de bloem erover en roer 1 minuut. Giet vervolgens de witte wijn erbij en laat het geheel iets inkoken. Voeg dan de slagroom toe, breng op smaak met zout en peper en laat 5 minuten zachtjes sudderen tot een licht gebonden saus ontstaat.
4. Ovenschotel samenstellen
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Verdeel de groenten, vis en garnalen over een ingevette ovenschaal. Giet de saus eroverheen en verdeel goed.
Wil je een krokant korstje? Strooi dan nog wat geraspte kaas (bijvoorbeeld Emmentaler of Parmezaan) over de bovenkant.
5. In de oven
Schuif de schotel in de voorverwarmde oven en laat hem 10 tot 15 minuten gratineren, tot de saus pruttelt en eventueel de kaas mooi goudbruin is.

6. Serveren
Bestrooi vlak voor het opdienen met wat verse peterselie. Serveer gloeiend heet, eventueel met rijst, aardappeltjes of gewoon een stuk knapperig stokbrood. Genieten maar!
Tip: Deze schotel is ook heerlijk met een scheutje citroensap of een snufje dille voor een frisse twist.
Laat het smaken! 🧡











