Er zijn van die geuren die je in één klap terugbrengen naar je jeugd. De geur van versgebakken appeltaart is er zo een. Misschien doet het je denken aan oma’s keuken, een regenachtige zondagmiddag of een verjaardag waarbij je stiekem al een tweede stuk probeerde te regelen. De Nederlandse appeltaart is meer dan een traktatie; het is een stukje culinaire geschiedenis, een warme herinnering in elke hap.

Wat deze taart zo geliefd maakt, is de perfecte balans tussen eenvoud en smaak. Geen overdaad aan ingrediënten of ingewikkelde technieken – gewoon eerlijke, huiselijke bakkunst zoals we die in Nederland al generaties lang kennen. De basis van het recept is eenvoudig, maar laat ruimte voor eigen variatie, waardoor het ideaal is voor zowel beginnende als ervaren thuisbakkers.

Ingrediënten (voor 8-10 porties)

  • 3 middelgrote eieren (op kamertemperatuur)

  • 150 gram kristalsuiker

  • 1 zakje vanillesuiker

  • 180 ml melk (op kamertemperatuur)

  • 80 gram boter (gesmolten en afgekoeld)

  • 300 gram bloem

  • 1 theelepel bakpoeder

  • 3 à 4 grote appels (bijvoorbeeld Jonagold of Elstar)

  • Plantaardige olie (voor het invetten van de bakvorm)

  • Poedersuiker (voor garnering)

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Vet een rechthoekige bakvorm van ongeveer 21 x 31 cm in met plantaardige olie. Schil de appels en snijd ze in grove blokjes – zo behouden ze hun textuur tijdens het bakken.

Klop de eieren samen met de kristalsuiker en vanillesuiker tot een luchtige massa. Voeg de melk en gesmolten boter toe en meng goed. Zeef vervolgens de bloem en het bakpoeder boven het beslag en spatel dit voorzichtig door. Voeg tot slot de appelblokjes toe aan het beslag en roer ze er rustig doorheen.

Giet het beslag in de ingevette bakvorm en bak de taart in het midden van de oven gedurende 30 tot 35 minuten. Controleer de gaarheid met een satéprikker: als deze er schoon uitkomt, is de taart klaar. Laat afkoelen en bestrooi vlak voor het serveren met poedersuiker.

Handige Baktips

  • Zorg dat de eieren op kamertemperatuur zijn voor een luchtiger resultaat.

  • Zeef de bloem om klontjes te voorkomen.

  • Roer het beslag niet te lang, dit voorkomt een taaie structuur.

  • Voeg gerust kaneel, rozijnen of walnoten toe voor een persoonlijke twist.

Bewaren & Serveren

Je kunt de taart goed van tevoren maken – bewaar hem tot 3 dagen in een afgesloten doos op kamertemperatuur. Serveer de appeltaart lauwwarm of op kamertemperatuur, eventueel met slagroom of een bolletje vanille-ijs.

Een Tijdloze Traditie

De Nederlandse appeltaart is niet zomaar een recept. Het is een familiestuk dat al generaties lang wordt doorgegeven. Met elke hap proef je de liefde en de eenvoud van de Hollandse keuken. Dus zet de oven aan, haal de appels tevoorschijn en bak jouw eigen stukje Nederlandse nostalgie.

Eet smakelijk!