Huis Ideetjes
  • Home
  • Trending
  • Tips
  • Schoonmaak
  • Recepten
  • Meer
    • Contact
    • Privacy Policy
    • Cookieverklaring
No Result
View All Result
Huis Ideetjes
No Result
View All Result
Home Recepten

Romige appeltaart met vanillepudding zó zacht dat hij smelt op je tong

Als banketbakker met een hart voor ambacht en traditie, vind ik niets zo bevredigend als het bakken van een taart die herinneringen oproept aan geurige keukens, warme gesprekken en huiselijke gezelligheid. Een van mijn favoriete recepten die deze gevoelens oproept, is de romige appeltaart met vanillepudding – een klassieker met een zachte twist. Deze taart combineert de warme, kruidige smaak van gebakken appel met de romige zachtheid van vanillepudding in een rijk en smeuïg beslag. Ideaal voor bij de koffie, een zondags dessert of een feestelijk moment.

De charme van eenvoud en smaak

Waar een gewone appeltaart vooral leunt op kruimeldeeg en kaneel, biedt deze variant meer: een zacht cakeachtig beslag met een subtiele vanilletoon dankzij het puddingpoeder. De appels blijven sappig, terwijl het beslag tijdens het bakken tot een luchtige, goudbruine taart transformeert. Het resultaat is een heerlijk vochtig gebak, rijk van smaak maar nooit zwaar.

Ingrediëntenlijst (voor een springvorm van 26 cm)

Voor het beslag:

  • 250 g patentbloem (gezeefd)

  • 250 g ongezouten roomboter (kamertemperatuur)

  • 150 g fijne kristalsuiker

  • 16 g vanillesuiker (2 zakjes)

  • 80 g vanillepuddingpoeder (2 zakjes)

  • 15 g bakpoeder

  • 3 grote eieren

  • 160 ml volle melk

  • Snufje zeezout

Voor de vulling:

  • 3 stevige handappels (bijv. Elstar of Jonagold)

  • Extra boter en bloem voor het invetten van de vorm

 Stap-voor-stap bereiding

1. Oven en vorm voorbereiden
Verwarm de oven voor op 190°C (boven- en onderwarmte). Vet de springvorm goed in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.

2. Droge ingrediënten mengen
Meng de gezeefde bloem met bakpoeder, puddingpoeder en een snufje zout. Zet opzij.

3. Romige basis maken
Klop de boter in 4-5 minuten luchtig met de suiker en vanillesuiker. Voeg daarna de eieren één voor één toe. Klop telkens goed door en schraap tussendoor de randen van de kom schoon voor een gelijkmatige structuur.

4. Bloemmengsel toevoegen
Voeg nu afwisselend het bloemmengsel en de melk toe in drie delen. Meng kort maar krachtig, zodat het beslag glad is, maar niet overwerkt.

5. Appels voorbereiden
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in blokjes. Meng de stukjes voorzichtig door het beslag.

6. Afbakken
Giet het beslag in de vorm en strijk glad met een spatel. Bak de taart in het midden van de oven in 40-50 minuten goudbruin. Controleer met een satéprikker – deze moet er schoon uitkomen.

Laat de taart 10 minuten afkoelen in de vorm, daarna op een rooster volledig laten afkoelen.

 Serveertip

Deze taart is heerlijk op kamertemperatuur, eventueel met een lik slagroom of een bolletje vanille-ijs. Ook afgekoeld de volgende dag is hij nog lekkerder – dan zijn de smaken goed ingetrokken.

 Een klassieker met een zachte twist

Of je nu een familiebijeenkomst hebt of gewoon zin in een stukje nostalgie, deze romige appeltaart met vanillepudding is een ware publiekslieveling. Simpel, zacht en vol smaak – precies zoals het hoort.

Lees meer ➜ Lees meer ➜
Langzaam gegaarde ossenstaartjes met wortel, ui en tijm perfect voor koude dagen
Recepten

Langzaam gegaarde ossenstaartjes met wortel, ui en tijm perfect voor koude dagen

november 3, 2025
Zelfgemaakte Baileys: romig, warm en perfect voor de feestdagen
Recepten

Zelfgemaakte Baileys: romig, warm en perfect voor de feestdagen

november 3, 2025
Deze luchtige appeltaart met crème soufflé staat binnen een uur op tafel
Recepten

Deze luchtige appeltaart met crème soufflé staat binnen een uur op tafel

november 3, 2025
Ontdek het geheim achter de perfecte Pastéis de Nata  krokant, romig en binnen 20 minuten op tafel
Recepten

Ontdek het geheim achter de perfecte Pastéis de Nata krokant, romig en binnen 20 minuten op tafel

oktober 31, 2025
Kip in citroen knoflooksaus met pasta binnen 30 minuten op tafel
Recepten

Kip in citroen knoflooksaus met pasta binnen 30 minuten op tafel

oktober 31, 2025
Supersnelle broccoli aardappelsoep binnen 20 minuten op tafel
Recepten

Supersnelle broccoli aardappelsoep binnen 20 minuten op tafel

oktober 31, 2025
Deze klassieke Zweedse Rolcake is zó eenvoudig dat iedereen hem kan maken
Recepten

Deze klassieke Zweedse Rolcake is zó eenvoudig dat iedereen hem kan maken

oktober 30, 2025
Binnen 20 minuten op tafel: luchtige appelpannenkoekjes voor elke ochtend
Recepten

Binnen 20 minuten op tafel: luchtige appelpannenkoekjes voor elke ochtend

oktober 28, 2025
Je gelooft nooit hoe makkelijk dit romige dessert is… én het ziet er fantastisch uit!
Recepten

Je gelooft nooit hoe makkelijk dit romige dessert is… én het ziet er fantastisch uit!

oktober 28, 2025
Kabeljauwfilet op een bedje van prei en champignons in romige botersaus
Recepten

Kabeljauwfilet op een bedje van prei en champignons in romige botersaus

oktober 27, 2025

MEEST GELEZEN

  • Het nieuwe pensioenstelsel betaalt zich uit, ontdek hoeveel extra jij straks ontvangt!

    Het nieuwe pensioenstelsel betaalt zich uit, ontdek hoeveel extra jij straks ontvangt!

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Klanten slaan alarm: wat er nu bij de zelfscan kassa gebeurt, gaat echt te ver

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Het nieuwe coronavariant ‘Stratus’ heeft één duidelijk symptoom dat gemakkelijk te herkennen is

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Dringende waarschuwing Zeeman: Breng dit product zo snel mogelijk terug

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Gooi jij je oude kleren ook in de textielbak? Dit is waarom je dat beter niet kunt doen

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Contact
  • Cookieverklaring
  • Home
  • Meer ideetjes voor jou (TIP) 🔥
  • Privacy Policy

© 2025 Huis Ideetjes - Tips & DIY's

No Result
View All Result
  • Home
  • Trending
  • Tips
  • Schoonmaak
  • Recepten
  • Meer
    • Contact
    • Privacy Policy
    • Cookieverklaring

© 2025 Huis Ideetjes - Tips & DIY's