Op zoek naar een fris, voedzaam én smaakvol pastagerecht dat er ook nog eens vrolijk uitziet op je bord? Deze kleurrijke fusillipasta met hamblokjes, knapperige groenten en een romige kaasdressing is het perfecte recept. De combinatie van hartige ham, zoete cherry tomaatjes, intense zongedroogde tomaten en gezonde broccoli zorgt voor balans tussen comfort food en verantwoord eten. Binnen een half uurtje heb je een complete maaltijd vol vezels, eiwitten en vitaminen.

Ingrediënten voor 4 personen
Pasta en groenten
300 g gekleurde fusilli (tricolore – van wortel, spinazie en gewone tarwe)
1 stronk broccoli (circa 300 g), in roosjes gesneden
250 g cherry tomaatjes, gehalveerd
6 zongedroogde tomaten op olie, in reepjes
200 g hamblokjes (bij voorkeur mager)
Kaasdressing
100 ml halfvolle yoghurt of Griekse yoghurt
50 ml olijfolie extra vergine
2 eetlepels mayonaise (light mag ook)
2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 theelepel mosterd
Peper en zout naar smaak
Extra (optioneel)
Handje verse basilicum of rucola
Rasp van een halve citroen
1 eetlepel pijnboompitten (geroosterd)

Bereidingswijze
1. Voorbereiden van de groenten en pasta
Breng een grote pan water aan de kook met een snufje zout. Voeg de fusilli toe en kook volgens de aanwijzingen op de verpakking (meestal 9-11 minuten). Voeg de broccoliroosjes toe in de laatste 4 minuten van de kooktijd. Giet daarna alles af en spoel kort onder koud water zodat de kleuren mooi behouden blijven. Laat uitlekken.
2. Dressing maken
Meng in een kommetje de yoghurt, olijfolie, mayonaise, Parmezaanse kaas, knoflook en mosterd tot een romige dressing. Breng op smaak met zout, versgemalen peper en eventueel wat citroenrasp voor een frisse twist.
3. Samenstellen van de salade
Doe de pasta en broccoli in een grote schaal. Voeg de hamblokjes, gehalveerde cherry tomaatjes en zongedroogde tomaten toe. Meng alles luchtig door elkaar.
Giet de kaasdressing over de pasta en schep opnieuw om tot alles goed bedekt is met de saus. Proef en voeg indien nodig nog wat extra peper of citroensap toe.
4. Serveren en garneren
Garneer met verse basilicum, een handje rucola of wat pijnboompitten voor een knapperige bite. Serveer lauwwarm of gekoeld – beide zijn heerlijk!

Tips & variaties
Vervang ham door gerookte kip of vegetarische blokjes voor een andere eiwitbron.
Voeg extra groenten toe zoals maïs of courgette voor nog meer kleur en bite.
Voor een pittige touch kun je een snufje chilivlokken door de dressing mengen.
Deze pasta is perfect voor een lichte zomerse avond, maar ook ideaal als lunch of voor op een picknick. Door de combinatie van warme en koude ingrediënten, frisse dressing en rijke smaak is dit een echte allrounder – gezond, snel klaar en gegarandeerd populair bij het hele gezin.










