Er zijn maar weinig geuren zo troostend als die van warme appels, suiker en kaneel in de oven. Voeg daar de fluweelzachte romigheid van roomkaas aan toe en je hebt iets wat niet alleen nostalgisch voelt, maar ook decadent smaakt. Deze luxe appeltaart is geen doorsnee dessert. Het is een subtiele ontmoeting tussen klassieke appeltaart en Franse finesse, perfect voor een etentje, feestdag of gewoon omdat je jezelf (of een ander) iets bijzonders gunt.

In dit recept combineer je gekarameliseerde appels met een luchtig biscuit, een zijdezachte laag roomkaasglazuur en een krokante topping van amandelschaafsel. Het resultaat? Een taart die smeuïg, fris, knapperig én luchtig is in elke hap.

 Wat heb je nodig?

Voor de gekarameliseerde appels:

  • 1 kg stevige appels (bijv. Elstar of Jonagold)

  • 90 g suiker

  • Sap van 1 citroen

  • 10 g maizena + 1 el koud water

Voor het biscuitdeeg:

  • 5 eieren

  • 130 g suiker

  • Snufje zout

  • 170 g bloem (gezeefd)

  • 50 ml melk

Voor het roomkaasglazuur:

  • 200 ml slagroom (koud, 33% vet)

  • 300 g roomkaas (kamertemperatuur)

  • 50 g suiker

Voor de topping:

  • 50 g amandelschaafsel (licht geroosterd)

 Aan de slag:

1. Karameliseer de appels

Schil de appels en snijd ze in blokjes van ca. 1 cm. Verhit een pan, voeg suiker en citroensap toe en laat karamelliseren tot het mengsel lichtbruin kleurt. Voeg voorzichtig de appelblokjes toe en laat 5-7 minuten op middelhoog vuur garen. Meng maizena met koud water en roer dit door de appels om het geheel te binden. Laat volledig afkoelen.

2. Biscuit bakken

Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte). Klop eieren, suiker en zout 8-10 minuten luchtig. Spatel de gezeefde bloem er voorzichtig doorheen en voeg geleidelijk de melk toe. Giet het beslag in een met bakpapier beklede bakplaat en bak 15 minuten tot goudbruin. Laat daarna afkoelen.

3. Roomkaasglazuur maken

Klop de slagroom tot stevige pieken. Mix roomkaas met suiker tot een gladde crème. Spatel de slagroom voorzichtig door het roomkaasmengsel. Laat minstens 4 uur opstijven in de koelkast voor het beste resultaat.

4. Samenstellen

Verdeel de afgekoelde gekarameliseerde appels over het biscuit. Smeer daar het opgesteven roomkaasglazuur overheen in een mooie egale laag. Bestrooi als finishing touch met royaal geroosterd amandelschaafsel.

Serveren & bewaren

Deze taart is het lekkerst als hij minstens 30 minuten op kamertemperatuur heeft gestaan voor het serveren. Zo komen de smaken en texturen het best tot hun recht. Je kunt hem 2-3 dagen afgedekt in de koelkast bewaren.

Of je nu indruk wilt maken op je gasten of jezelf wilt verwennen op een regenachtige zondag: deze appeltaart stelt nooit teleur. Eet smakelijk!